Týdenní přehled dění v institucích EU (04.09.-11.09.2023)

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 4. do 11. září 2023. Nadcházející zasedání, důležitá jednání, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

Hlavním tématem politických diskusí neformálního zasedání ministrů zemědělství budou nové genomické techniky a posílení odolnosti zemědělství. Cílem španělského předsednictví je podpořit diskuse o tomto tématu v kontextu příslušného legislativního návrhu Evropské komise z 5. července. Delegaci ČR povede ministr zemědělství Marek Výborný.

Program začne 4. září večer diskusí se zástupkyní generálního tajemníka OSN Aminou Mohammed. Dne 5. září se pak jednání bude věnovat trojité transformaci (sociální, zelená a digitální) s důrazem na sociální dimenzi. Následovat bude bod různé, kde se dá mimo jiné předpokládat diskuse o situaci v Nigeru, o vznikajícím nástroji pro obnovu a rekonstrukci Ukrajiny a o fóru iniciativy Global Gateway. Nakonec proběhne pracovní oběd ke globální finanční architektuře a reformě multilaterálních rozvojových bank. Delegaci ČR povede náměstek MZV Eduard Hulicius.

COREPER

  • Revize směrnice o průmyslových emisích a o skládkách odpadů (informace PRES o výsledcích trialogu)
  • Nařízení o ohlašování environmentálních údajů průmyslovými zařízeními a o zřízení portálu průmyslových emisí (informace PRES o výsledcích trialogu)
  • Nařízení o obnově přírody (informace PRES o výsledcích trialogu)
  • Nařízení o snižování emisí metanu v odvětví energetiky (informace PRES o výsledcích trialogu)
  • Revize směrnice o energetické náročnosti budov (informace PRES o výsledcích trialogu)
  • Nařízení o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign udržitelných výrobků (informace PRES o výsledcích trialogu)
  • Zasedání Rady pro konkurenceschopnost (vnitřní trh, průmysl) dne 25. září 2023 (příprava)
  • Vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny a trasy solidarity (výměna názorů)
  • Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (vnitřní věci) dne 28. září 2023 (představení agendy)
  • Vnější dimenze migrace: revidované akční dokumenty pro Senegal a Gambii (výměna názorů)
  •  

EVROPSKÝ PARLAMENT

V týdnu od 4. do 8. září 2023 zasednou k pravidelným schůzím výbory EP. Politické frakce se setkají, aby připravily nadcházející plenární zasedání EP, které proběhne ve Štrasburku od 11. září 2023.

Vybrané body z agendy výborů EP:

  • ENVI – projednání návrhů Nové dohody pro opylovače, Společných pravidel na podporu opravy zboží a Detergentů a povrchově aktivních látek

  • ITRE – povede slyšení s designovanou komisařkou pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělání a mládež I. Ivanovou (BG)

ITRE – hlasování o návrhu na zřízení rámce k zajištění bezpečných a udržitelných dodávek kritických surovin a změně nařízení s cílem zlepšit ochranu Unie před manipulací s trhem na velkoobchodním trhu s energiemi

EMPL – hlasování o  návrhu směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí azbestu při práci, o průběžné zprávě o návrhu revize víceletého finančního rámce na období 2021–2027 v polovině období a změně směrnice Rady, pokud jde o limitní hodnoty expozice olovu a jeho sloučeninám a diisokyanátům

CULT – hlasování o návrhu pozice EP k Media Freedom Act

AFET – projedná s generálním tajemníkem NATO J. Stoltenbergem nejnovější vývoj ohledně války na Ukrajině, dlouhodobou podporu Západu Ukrajině a možnost poskytnutí bezpečnostních záruk Kyjevu

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise zasedne ve středu dne 6. září 2023 v Bruselu.

Na programu kolegia budou figurovat následující body:

  • Digitalizace systémů sociálního zabezpečení /Dombrovskis/
  • Evropský průkaz pro osoby se zdravotním postižením /Jourová/

EVROPSKÉ VÝBORY PARLAMENTU ČR

V tomto týdnu evropské výbory Parlamentu ČR nezasedají.

Vypracovali: OKE a OIP Úřadu vlády ČR

Sdílet tento příspěvek