Komise zveřejnila seznam firem, které musejí dodržovat reformu digitálního trhu 

Evropská komise (EK) zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA. Pět firem je ze Spojených států, a to Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms a Microsoft, šestou je čínská společnost ByteDance, která vlastní platformu TikTok. Globální digitální firmy budou muset dodržovat nová pravidla, jejichž smyslem je lépe ochraňovat podnikání jejich menší konkurence. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Pro spotřebitele bude také jednodušší se snadno odhlásit ze služeb dané platformy. Firmy, které se normou nebudou řídit, čekají podle komisaře Thierryho Bretona přísné sankce. Teď mají jmenované podniky šest měsíců na to, aby požadavky normy splnily, čas tedy mají do 6. března příštího roku.

Norma se týká konkrétních služeb, které zmíněné platformy poskytují, celkem jich je 22. V případě sociálních sítí jde vedle Tiktoku rovněž o Facebook, Instagram a LinkedIn, dále o komunikační služby WhatsApp a Messenger, videokanál YouTube nebo vyhledávače Chrome, Safari či Google.

„Dnešní rozhodnutí o označení následují po přezkumu, který trval 45 dní a který komise provedla poté, co společnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft a Samsung oznámily svůj potenciální status strážců,“ uvedla dnes komise. Uvedených šest firem komise v angličtině nazývá „gatekeepers“.

Takzvaný gatekeeper, tedy strážce, je velký podnik významně ovlivňující provoz internetu. Nyní EK oznámila, že těchto strážců je jen šest, původně zmíněný Samsung v nynějším seznamu není.

Zdroj: ČTK,

Sdílet tento příspěvek