Přijměte naše pozvání na Den v Muzeu starých strojů a technologií v Žamberku!

Muzeum starých strojů a technologií otevírá po rozsáhlé rekonstrukci své brány v sobotu 23. září. Nachází se v nově opravené budově, která věrně navazuje na původní objekt textilní továrny Vonwiller. Rozsáhlé stavební úpravy, kterými muzeum prošlo v minulých letech, byly podpořeny z prostředků EU. Přijměte naše pozvání posoudit výsledek těchto změn. Troufáme si říct, že čas strávený s námi bude stát za to.

Co vše bude během dne možné navštívit?
Prostorem celé továrny si budete moci projít volně nebo využít možnosti komentované prohlídky s odborným průvodcem. V rámci svého vyprávění nás zavede do historie a dozvíme se, jak továrna fungovala v dobách dávno minulých. Budeme si moci prohlédnout nástroje, které tu k práci používali dělníci. Mnohé z nich jsou funkční a my se tak na vlastní oči přesvědčíme, že pracovat zde nebyl žádný med.
V další části továrny můžeme obdivovat vozy různých druhů. Jsou zde vystaveny automobily, motocykly, ale také třeba zemědělské stroje. K vidění budou i lokomotivy a další stroje využívané na železnici v dobách minulých.
Třešničkou na dortu bude možnost svézt se úzkokolejkou, která byla dříve součástí zdejší továrny.
Prohlédneme si rovněž suroviny, ze kterých se vyrábí cement i vápno a společně také nahlédneme do tajemství jejich výroby.
Zavítáme i do přilehlé kavárny vybavené ve stylu první republiky, které tak dokreslí dobu, kdy továrna fungovala.

A na jaký doprovodný program se můžete těšit?
Veškerý program v průběhu dne bude zdarma. Bude opravdu pestrý, však posuďte sami.
Budete si moci vyzkoušet virtuální realitu nebo si vyrobit vlastní odznáček. Čekat na Vás bude také kolo štěstí a pokud vyhrajete, odnesete si malý dárek.
Naše ratolesti také budou moci navštívit různá stanoviště, kde budou plnit lehké úkoly nebo zodpovídat různé otázky, po jejichž splnění budou odměněni drobnými cenami.

Své služby na akci představí také Eurocentrum Pardubice a Dům zahraniční spolupráce. 

Akce je zdarma.

Více informací naleznete ZDE.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality