Vydejte se za památkami během Dnů evropského dědictví

Startují Dny evropského dědictví! Ty budou tentokrát v rámci České republiky probíhat od soboty 9. do neděle 17. září. Tématem letošního ročníku je „Život v památkách“. Návštěvníci se tak mohou vydat za řadou památek, které nejsou běžně přístupné a čeká je i bohatý doprovodný program ve formě koncertů, přednášek, ale i městských slavností po celé zemi.   

Dny evropského dědictví jsou každoroční iniciativou Evropské komise a Rady Evropy, jenž se koná za účelem zvýšení povědomí o evropském kulturním bohatství a jeho rozmanitosti. Do organizace Dnů evropského dědictví se každé září zapojuje 50 států, které podepsaly Evropskou kulturní úmluvu. Data konání akce se mohou v každé zemi lišit, všechny státy ale každoročně spojuje jednotné téma daného ročníku.

Letošní slavnostní zahájení proběhne v Poděbradech, kde je na programu komentovaná prohlídka města a předání ocenění „Nositele tradice lidových řemesel“. Po celé republice je v letošním roce naplánováno na 700 akcí v rámci kulturních lokalit jako jsou hrady, zámky, zříceniny, katedrály, národní parky, galerie, ale i soukromé budovy, do kterých se veřejnost běžně nemá možnost podívat.

Seznam přihlášených památek:

Hlavní město Praha
Jihočeský kraj
Jihomoravský kraj
Karlovarský kraj
Kraj Vysočina
Královéhradecký kraj
Liberecký kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Zlínský kraj

Pro přehled přihlášených památek a akcí je možné stáhnout aplikaci Dnů evropského dědictví:

Zdroj: culture.ec.europa.eu, europeanheritagedays.com, ehd.cz
Foto: ehd.cz

Sdílet tento příspěvek