Tunisko nevpustilo do země delegaci zahraničního výboru Evropského parlamentu

Tunisko zakázalo pěti europoslancům vstup na své území. Šlo o delegaci zahraničního výboru Evropského parlamentu, která měla ve čtvrtek zahájit návštěvu této africké země. Výbor Parlamentu krok tuniských úřadů označil za bezprecedentní od „demokratické revoluce z roku 2011“, informovala televize Euronews. Podle agentury AFP někteří europoslanci v reakci na odmítnutí vstupu delegace navrhli pozastavit migrační dohodu mezi EU a Tunisem.

V dopise adresovaném delegaci EU v Tunisu se podle AFP tuniská strana omezila pouze na oznámení, že pět europoslanců zahraničního výboru Evropského parlamentu „nebude mít povolen vstup do země“.

Server televize Euronews napsal, že krok Tuniska následuje po úterní debatě na plenárním zasedání Parlamentu ve Štrasburku, kde někteří europoslanci opět kritizovali letošní dohodu EU s Tuniskem. Například podle francouzského člena Parlamentu Mounira Satouriho, který měl být součástí pětičlenné delegace do Tuniska, se EU „nechává takto vydírat autoritářskými režimy“. „Pokaždé, když přenecháte správu hranic diktátorům, činíte nás zranitelnými,“ řekl francouzský europoslanec.

Mounir Satouri: „Dnes ráno tuniská vláda oznámila, že odmítá přivítat delegaci Komise pro zahraniční věci Evropského parlamentu, jejíž jsem měl být součástí. Kaís Saíd zavírá dveře do Evropského parlamentu, aby lépe izoloval tuniské demokraty.“

Tuniský prezident Kaís Saíd a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen podepsali dohodu o strategickém partnerství letos v červenci v Tunisu. Podpisu se zúčastnil i nizozemský premiér Mark Rutte se svou italskou kolegyní Giorgiou Meloniovou, jejíž země letos čelí velké migrační vlně. Tuniská strana si od dohody slibuje podporu místní ekonomiky, Komise hlavně zmírnění nelegální migrace z Tuniska do Evropy.

Někteří europoslanci ale kritizovali, že EU tuto dohodu uzavřela s režimem, který podle nich porušuje lidská práva a s běženci špatně zachází.

Z Tuniska v posledních měsících vyplouvají tisíce migrantů směrem do EU. Italský ostrůvek Lampedusa nyní čelí takovému přílivu běženců, že ve středu tamní úřady kvůli tomu vyhlásily stav nouze. Od začátku roku dorazilo přes moře do Itálie podle středečních údajů ministerstva vnitra 123.860 migrantů, což je skoro dvojnásobek proti stejnému období loni, kdy to bylo 65.517 lidí, a trojnásobek ve srovnání s rokem 2021, kdy tento počet činil 41.286. Většina běženců připlouvá do Itálie na Sicílii, pod kterou spadá i Lampedusa.

Agentura AFP v této souvislosti připomněla migrační krizi z roku 2015. EU kvůli ní uzavřela migrační dohodu s Tureckem, jemuž za lepší ochranu hranic a omezení odchodů migrantů do Řecka poskytla několik miliard eur. Příliv migrantů do EU na této trase pak výrazně klesl.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek