Eurokomisařka Jourová jednala v Číně o digitálním trhu i umělé inteligenci

S Čínou chceme spolupracovat tam, kde můžeme dosáhnout podstatného pokroku, a musíme se angažovat v oblastech, kde spolu nesouhlasíme. Po dnešním jednání v Pekingu to uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Ta se v čínské metropoli setkala mimo jiné s čínským vicepremiérem Čang Kuo-čchingem. Tématem jejich debaty byly zejména digitální technologie a umělá inteligence. Jourová, původně eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost, se od začátku září zabývá rovněž řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk.

„Dnes jsme vedli s Čínou upřímnou diskusi o klíčových aspektech našich digitálních politik a technologií. Rovněž jsme učinili důležitý krok kupředu v oblasti ochrany spotřebitele,“ uvedla Jourová. „Musíme se angažovat v oblastech, kde spolu nesouhlasíme. Naše obavy nebo rozdílné názory nemůžeme vyřešit za jediný den, v dialogu o digitálních záležitostech, které jsou tolik zásadní pro naše ekonomiky i společnost, ale budeme i nadále pokračovat,“ dodala.

Podle státní tiskové agentury Nová Čína se obě strany shodly na tom, že budou prosazovat „otevřené, spravedlivé a nediskriminační“ prostředí pro rozvoj digitální ekonomiky.

Debaty s čínským vicepremiérem se prostřednictvím videospojení účastnil i komisař pro spravedlnost a práva spotřebitelů Didier Reynders. Společně s Jourovou informovali čínské představitele o vývoji unijních regulací týkajících se digitálního trhu, včetně aktu o digitálních službách a aktu o digitálních trzích.

Obě strany si rovněž vyměnily názory na umělou inteligenci. Komise zdůraznila význam etického využívání této technologie za plného respektování všeobecných lidských práv, napsala ve svém prohlášení Evropská komise. Jourová již dříve uvedla, že považuje přípravu pravidel pro umělou inteligenci (AI) za jeden z klíčových úkolů do konce mandátu této Evropské komise.

Platformy, AI nebo přeshraniční tok průmyslových dat. O tom jsme diskutovali na konferenci EU a Číny: High-level Digital Dialogue.
Navrch jsme podepsali akční plán pro bezpečnost výrobků prodávaných online.
S Čínou musíme udržovat otevřené komunikační kanály.

První podobný dialog na vysoké úrovni mezi EU a Čínou, který se zabýval digitálními tématy, se odehrál v září roku 2020. Od té doby už se neuskutečnil. Obnovení tohoto dialogu oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen během své návštěvy Pekingu letos na začátku dubna.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek