Německo si předvolalo polského velvyslance kvůli skandálu s vízy

Německo si dnes předvolalo polského velvyslance a ministryně vnitra Nancy Faeserová hovořila se svým polským protějškem, aby s ním projednala obvinění týkající se aféry kolem udělování polských víz za úplatu ve zrychleném režimu a bez náležitých prověrek. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na své zdroje.

Polská vláda čelí obvinění opozice, že se podílela na systému, v němž migranti po zaplacení zprostředkovatelům dostávali víza ve zrychleném tempu bez řádné kontroly. Skandál vyšel najevo kvůli tomu, že další státy unijního schengenského prostoru upozornily Varšavu na to, že do nich přijíždí neobvykle vysoký počet lidí s polskými vízy.

Německo se snaží naléhavě objasnit, kolik víz mohlo být vydáno a jaká byla státní příslušnost příjemců, řekly zdroje Reuters. Berlín chce také zjistit, jaká protiopatření polská vláda přijímá.

„Jde o vyjasnění obvinění, která některá polská a německá média vznášejí proti Polsku – zcela neoprávněně – v souvislosti s migrační krizí. Velvyslanec vysvětlil, že jde o neoprávněná obvinění. Myslím, že naše německé partnery uklidnil, a myslím, že toto setkání mělo tento účel.“

Arkadiusz Mularczyk, náměstek polského ministra zahraničí

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), která se ve volbách vypsaných na 15. října uchází o třetí volební období u moci, oficiálně prosazuje tvrdou protiimigrační politiku. Opozici podle Reuters obviňuje z toho, že problém zveličuje a že část jeho příčin pochází ještě z dob, kdy současné opoziční strany byly u moci.

Polské ministerstvo zahraničí minulý týden uvedlo, že od roku 2011, kdy byly uzavřeny tři desítky polských zastupitelských úřadů, žádosti o víza přijímaly externí firmy. V čele resortu tehdy stál Radoslaw Sikorski, který je členem největší opoziční strany, Občanské platformy.

V centru aféry stál někdejší náměstek polského ministra zahraničí Piotr Wawrzyk, který o práci přišel koncem srpna oficiálně kvůli „neuspokojivé spolupráci“ s nadřízenými. Podle portálu onet.pl Wawrzyk vytvořil systém, kdy zprostředkovatelské firmy za vysoké částky nabízely polská víza. Díky jim pak mohli cizinci cestovat do dalších zemí schengenského prostoru, s některým typem víz do Mexika a pak dál do Spojených států.

Portál gazeta.pl dnes napsal, že tři bývalí polští premiéři, kteří nyní působí jako europoslanci, napsali kvůli takzvané vízové aféře šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové. Marek Belka, Wlodzimierz Cimosiewicz a Leszek Miller od ní chtějí vědět, zda unijní exekutiva má o této věci informace nebo zda na trhu práce jiných členských zemí vzrostl počet cizinců hledajících práci, kteří do EU přijeli s polskými vízy.

Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat, která minulý týden zveřejnil deník Rzeczpospolita, Polsko za poslední tři roky vydalo skoro dva miliony pracovních víz. Za rok 2020 jich bylo 600.000, což odpovídá více než čtvrtině víz vydaných ten rok v celé Evropské unii.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek