Týdenní přehled dění v institucích EU 25.09 – 2.10.2023

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 25. září do 2. října 2023. Nadcházející zasedání, důležitá jednání, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

Na Radě COMPET proběhne v návaznosti na březnové a červnové závěry Evropské rady politická rozprava o dlouhodobé konkurenceschopnosti a produktivitě jednotného trhu. Rada přijme obecný přístup k balíku legislativy o ochraně průmyslových vzorů a k nařízení Euro 7.

ES PRES bude informovat o liberijském fóru vládních agentur na ochranu spotřebitele z 13.-14. září. Delegace Rakouska a Německa představí AOB bod ohledně právních předpisů EU týkajících se léčivých přípravků z pohledu průmyslu a konkurenceschopnosti a ES PRES bude informovat o průběhu vyjednávání návrhu směrnice o posílení spotřebitelů v zelené transformaci prostřednictvím lepší ochrany před nekalými praktikami a lepších informací, kde došlo k předběžné politické dohodě.

Obědová diskuse ministrů bude o zprávě o budoucnosti vnitřního trhu – diskuse se zúčastní rovněž bývalý italský premiér Enrico Letta, který byl pověřen přípravou nezávislé expertní zprávy k vnitřnímu trhu. Delegaci povede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, vzhledem ke schvalování obecného přístupu k Euro 7 se Rady zúčastní rovněž ministr dopravy Martin Kupka.

Ve dnech 25. a 26. září 2023 se v Cáceres uskuteční neformální zasedání ministrů kultury členských států EU. Jednání se zaměří na téma kultury jako základního veřejného statku a udržitelnou správu kulturního dědictví – Deklarace z Cáceresu. Delegaci ČR povede náměstek ministra kultury Ondřej Chrást.

Ve dnech 27. a 28. září se uskuteční neformální zasedaní členů Rady pro obecné záležitosti ve španělské Murcii. Na úvod zasedání jako zvláštní host vystoupí Pol Morrilas (ředitel Barcelona Center for International Affairs), který bude prezentovat výsledky semináře na téma institucionálních výzev budoucí Evropy. Pracovní zasedání se zaměří na různé aspekty procesu rozšíření, včetně možného dopadu na politiky EU či návrhy na postupnou integraci. Pracovní oběd bude zaměřený na neformální zasedání Evropské rady v Granadě, kde budou mít ministři příležitost vyměnit si názory na téma strategické autonomie EU.

Ministři vnitra se budou zabývat aktuální migrační situací, a to zejména s ohledem na poslední vývoj v centrálním Středomoří. Ve vnitřní dimenzi migrace vyslechnou ministři zprávu o pokroku v projednávání Paktu o migraci a azylu; k vnější dimenzi migrace je plánována výměna názorů členských států. Rada se dále bude zabývat spoluprací se zeměmi Latinské Ameriky v boji proti organizovanému zločinu a pašování drog (oběd za účasti zástupců latinskoamerických zemí). Na agendě jsou rovněž prováděcí rozhodnutí Rady o prodloužení aktivace směrnice o dočasné ochraně pro osoby z Ukrajiny a dopady ruské agrese vůči Ukrajině na vnitřní bezpečnost EU. Dle předběžných informací by delegaci ČR měl vést náměstek ministra vnitra Lukáš Hendrych.

Neformální zasedání ministrů pro kohezi proběhne ve dnech 28. a 29. září v Murcii. Hlavním diskuzním tématem bude budoucnost koheze – „Směrem k politice soudržnosti 2.0“. Delegaci ČR povede místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

COREPER

  • TEN-T (příprava neformálního trialogu)
  • Zasedání Rady EPSCO (zaměstnanost a sociální politika) dne 9. října (příprava)
  • Zasedání Rady ENVI dne 16. října (stanovení agendy)
  • Návrh nařízení o přepravě odpadů (informace PRES o výsledku neformálního trialogu)
  • Návrh nařízení o fluorovaných skleníkových plynech (příprava neformálního trialogu)
  • Návrh nařízení, kterým se stanoví harmonizovaná pravidla pro umělou inteligenci (příprava neformálního trialogu)
  • Návrh nařízení o horizontálních požadavcích na kybernetickou bezpečnost produktů s digitálními prvky a o změně nařízení (EU) 2019/1020 (informace PRES o výsledku neformálního trialogu)
  • Zasedání Rady TTE (část energetika) dne 17. října (stanovení agendy)
  • Návrh nařízení o vnitřním trhu s plyny z obnovitelných zdrojů, se zemním plynem a s vodíkem (informace PRES o výsledku neformálního trialogu)
  • Zasedání Rady AGRIFISH ve dnech 23. a 24. října (stanovení agendy)
  • Nařízení o poplatcích a platbách, které se platí Evropské lékové agentuře (informace PRES o výsledku neformálního trialogu)
  • Návrh směrnice, kterou se zavádí evropský průkaz osob se zdravotním postižením a evropská parkovací karta pro osoby se zdravotním postižením (informace EK)
  • Zasedání Rady GAC dne 24. října (příprava)
  • Střednědobá revize víceletého finančního rámce na období 2021–2027 (současný stav)
  • Zasedání Rady FAC dne 23. října (stanovení agendy)
  • Zasedání Rady ECOFIN dne 17. října (stanovení agendy)
  • Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (část vnitřní věci) dne 28. září (příprava)
  • Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 19. a 20. října (stanovení agendy)
  • Neformální setkání hlav států a předsedů vlád dne 6. října v Granadě (výměna názorů)

EVROPSKÝ PARLAMENT

V týdnu od 25. do 29. 9. zasednou výbory EP k pravidelným schůzím a proběhne zasedání výboru ECON. Dále budou zasedat politické frakce EP s cílem připravit nadcházející plenární zasedání, které se uskuteční od 2. 10. ve Štrasburku.

Výběr z programu jednání v tomto týdnu:

  • ECON – monetární dialog s předsedkyní Evropské centrální banky Ch. Lagarde
  • Seminář k Media Freedom Act s novináři

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise zasedne ve středu 27. 9. v Bruselu.

  • Sdělení EK – Směrem k odolnější, konkurenceschopnější a udržitelnější Evropě (Dombrovskis, Jourová)
  • Sdělení EK – Zpráva o stavu digitální dekády 2023 (Breton)

Vypracovali: OKE a OIP Úřadu vlády ČR

Sdílet tento příspěvek