Lídři EU: prezidentka Zuzana Čaputová, slovenský symbol slušnosti

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová provedla svou zemi jedním z nejtěžších období. Více než na své priority, které zahrnují spravedlnost, sociální politiku a životní prostředí, se musela zaměřit na zvládnutí pandemie COVIDU-19, energetické krize a válku v sousední zemi. Během svého zvolení do prezidentského úřadu se stala kontrastem svých středoevropských protějšků například podporou homosexuálních svazků, adopce dětí stejnopohlavními páry a důrazem na téma životního prostředí. I přes neúměrnou vlnu útoků ze strany politických oponentů a šíření nepravdivých informací o její osobě, byla Čaputová dlouhou dobu nejdůvěryhodnější političkou na Slovensku.

STUDIUM a PRÁVNÍ KARIÉRA

Zuzana Čaputová se narodila v roce 1973 v Bratislavě. Tam vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Komenského. Během studií, která dokončila v roce 1996, pracovala v místní samosprávě v Pezinku na pozici asistentky právního oddělení a posléze jako zástupkyně přednosty městského úřadu.

Od roku 1998 působila v neziskovém sektoru. Věnovala se například veřejné správě a problematice týraných a zneužívaných dětí. Od roku 2010 pracovala jako advokátka a věnovala se zejména tématu právního státu a prosazování spravedlnosti.

Politická kariéra

V prosinci 2017 oznámila vstup do nového politického hnutí Progresívne Slovensko. Na začátku následujícího roku se stala místopředsedkyní hnutí a v květnu oznámila kandidaturu do prezidentských voleb. V nich vyhrála v druhém kole se ziskem 58 % hlasů. Na post prezidentky nastoupila po své inauguraci 15. června 2019.

Inaugurace do prezidentského úřadu, 2019. © Profimedia, ČTK

Čaputová a EU

Slovenská prezidentka spatřuje v Evropské unii důležité hodnoty jako je solidarita, jednota a spolupráce. Díky těmto hodnotám podle Čaputové zvládla EU pandemii COVIDU-19. Zároveň se tyto hodnoty prokázaly během uprchlických vln, kdy stovky tisíc Ukrajinců zamířily do Evropy prchajíc před válkou.

"Z obou krizí si Evropa kromě strachu a obav odnáší velmi silný zážitek celoevropské empatie a jednoty."

Zuzana Čaputová, 2019

Co se týče evropské energetiky a environmentálních témat, Čaputová podporuje myšlenku klimaticky neutrální Evropy a využívání obnovitelných zdrojů.

"Už nemůžeme odkládat či zpochybňovat závazek stát se do roku 2050 klimaticky neutrálním kontinentem. Musíme pomoci těm, na které energetická krize nejvíce dopadá, ale cíl je jasný, inovovat náš model rozvoje tak, abychom víc využívali obnovitelné zdroje energie a méně ničili planetu."

Čaputová podporuje přijetí Ukrajiny do EU

Válka na Ukrajině je pro Slovensko velmi důležité téma, neboť se odehrává hned za slovenskými hranicemi. Slovensko podporuje Ukrajinu a taktéž s ní spolupracuje například při výrobě munice. Prezidentka Čaputová rovněž podporuje přijetí Ukrajiny do EU a zároveň je přesvědčena, že perspektiva Ukrajiny je v NATO.

prezidentka Čaputová a prezident Zelenskyj na Slovensku, 7.7. 2023, © Profimedia

ZAJÍMAVOSTI

Ekologická nobelovka aneb boj proti skládce v Pezinku

Čaputová aktivně bojovala od roku 1999 proti obrovské skládce v Pezinku, která způsobovala zdravotní problémy místního obyvatelstva. Právě to bylo zastupováno advokátkou Čaputovou. Ta se obrátila na Soudní dvůr Evropské unie, který jí dal za pravdu v otázce nezákonnosti skládky.

Pezinek, 2009. © Profimedia, ČTK

Nakonec v roce 2013 i slovenský Nejvyšší soud rozhodl o nezákonnosti skládky a tím se případ po čtrnácti letech uzavřel.

Za svou činnost byla oceněna v roce 2016 Goldmanovou cenou, které se přezdívá „zelená Nobelova cena“ nebo „Ekologická nobelovka“.

Čaputová nebude kandidovat v nadcházejících volbách

Současná slovenská prezidentka se rozhodla nekandidovat v příštích březnových volbách, neboť by na další prezidentské období neměla dle svých slov již dostatek sil. To je z velké části důsledkem neúměrných osobních útoků na její osobu i rodinu ze strany politických oponentů a jejich příznivců.

Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsem musela odhadnout své síly na dalších ode dneška potenciálně šest let. A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost.

Zuzana Čaputová, 2023

Podcast prezidentky "Zjednotená krajina" a vzdělávácí videa

Během let 2020 – 2022 bylo vydáno několik epizod v rámci podcastu „Zjednotená krajina“, ve kterém je hostkou mimo jiné prezidentka Čaputová. Epizody se věnovaly například tématům duševního zdraví, pozadí vlády a tehdejším problémům, zejména spojeným s pandemií COVID-19.

Podcast naleznete zde.

Dalším projektem prezidentky s názvem „Mysli s hlavou štátu“ je série vzdělávacích videí o sociálních sítích a kritickém myšlení.

Veškerá edukativní videa naleznete zde.

Slovenská prezidentka přijela podpořit svůj nový český protějšek

Slovenská prezidentka přijela vyjádřit  podporu nově zvolenému českému prezidentovi Petru Pavlovi v den jeho zvolení. Od té doby se obě hlavy státu několikrát sešly a podnikly i společnou cestu na Ukrajinu.

"Přijela vyjádřit radost nad tím, že to takto dopadlo, a zároveň vyjádřit naději na velice úzkou a dobrou spolupráci, v což já věřím také."

český prezident Petr Pavel

Zdroje:

idnes.cz

prezident.sk

Fotky: ČTK, profimedia

Sdílet tento příspěvek