Lídři EU: Pedro Sánchez, z pohledného ekonoma španělským premiérem

Od roku 2018 stojí v čele španělské vlády a nyní bude premiérem zřejmě znovu, přestože ani jednou nezvítězil ve volbách. To je Pedro Sánchez, bývalý ekonom a dle vlastních slov militantní proevropan, kterého média označují jako „španělského fešáka“. Jaký je život politika, který zvrátil puč ve vlastní straně, podporuje zelenou energetiku a přišel s ambiciózním programem v oblasti práv žen a LGBTQ?

MLÁDÍ, STUDIUM A OSOBNÍ ŽIVOT

Pedro Sánchez Pérez-Castejón se narodil 29. února 1972 v Madridu do úřednické rodiny. Jeho otec Pedro Sánchez Fernández byl státním úředníkem Národního institutu scénického umění a hudby při ministerstvu kultury a jeho matka Magdalena Pérez-Castejón byla úřednicí v oblasti sociálního zabezpečení. Sánchez studoval ekonomii a obchodní vědy na Real Colegio Universitario María Cristina při Univerzitě Complutense v Madridu, kde absolvoval v roce 1995. Následně získal v roce 1998 titul z politologie a ekonomie v Bruselu a v roce 2002 i diplom v oblasti měnové integrace EU. V roce 2012 získal doktorát z ekonomie.

Již během studií Sánchez nejprve pracoval pro newyorskou poradenskou firmu a následně začal v roce 1998 působit v Evropském parlamentu v delegaci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE) jako asistent europoslankyně Bárbary Dührkop. Byl také členem štábu vysokého představitele OSN Carlose Westendorpa v Bosně.

Sánchez se oženil v roce 2006 s Maríou Begoñou Gómez Fernández. Mají spolu dvě dcery.

POLITICKÁ KARIÉRA

Pedro Sánchez vstoupil do Španělské socialistické dělnické strany během univerzitních studií v roce 1993. Za stranu poprvé kandidoval v roce 2003 ve volbách do madridské městské rady. V roce 2009 byl zvolen do Poslanecké sněmovny za Madrid, kde nahradil ministra hospodářství a financí Pedra Solbese.

V roce 2014 byl Sánchez zvolen na post předsedy (generálního tajemníka) PSOE.  O rok později byl Sánchez oficiálním kandidátem PSOE na premiéra pro parlamentní volby v prosinci 2015. Jeho strana skončila druhá a získala 90 mandátů. Sánchez byl následně králem požádán o vytvoření koalice, ale nepodařilo se mu tehdy získat podporu většiny zastupitelů.

Sánchez se během vedení strany musel vypořádat se vzpourou části členů výkonného výboru, která vyústila v politický puč. Sánchez zareagoval rezignací na post předsedy strany a oznámil, že se vydá na cestu po Španělsku za účelem setkání s nespokojenými socialisty.

V pondělí sednu do auta a pojedu po celém Španělsku, abych naslouchal těm, kterým nebylo nasloucháno, řadovým členům a levicovým voličům.

Pedro Sánchez, 2016

Jeho cesta se podle všeho vyplatila, jelikož po několika měsících byl opětovně zvolen do čela PSOE.

PREMIÉR ŠPANĚLSKA

Sánchez se stal španělským premiérem v roce 2018. Ne však na základě vítězství ve volbách, ale po vyslovení nedůvěry tehdejší vládě Mariana Rajoye. Podle španělské ústavy je hlasování o nedůvěře založeno na tom, že ten, kdo návrh podává, musí navrhnout náhradního kandidáta na premiéra. PSOE proto navrhla Sáncheze, který automaticky po přijetí návrhu na vyslovení nedůvěry nastoupil do funkce předsedy vlády.

Přestože je Sánchez premiérem silně křesťanské země, netají se tím, že je ateista. Jako historicky první předseda složil přísahu položením ruky na španělskou ústavu bez přítomnosti Bible.

„Jsem ateista a myslím si, že náboženství by nemělo být ve třídách, ale v kostelech. Ve třídách je třeba formovat občanství, ne lidi s náboženským přesvědčením, to spadá do soukromé sféry.“

Pedro Sánchez, 2018

SÁNCHEZ A EU

Sánchez se oproti svým předchůdcům ujal aktivnější role v mezinárodní politice, zejména v Evropské unii, kdy prohlásil, že „Španělsko si musí nárokovat svou roli“. Sám sebe označil za „militantního proevropana“. V lednu 2019 v projevu před Evropským parlamentem řekl, že EU by měla být chráněna a přeměněna v globálního aktéra, a že je zapotřebí sociálnější Evropy se silnou měnovou unií.

Sánchezova vláda jako teprve čtvrtá v Evropě přijala v roce 2021 zákon umožňující eutanazii. Španělsko také jako vůbec první země v EU loni uzákonilo „menstruační volno“ pro ženy trpící silnou a bolestivou menstruací.

Španělsko je v současnosti v polovině svého předsednictví Radě EU. Jako priority předsednictví si Španělsko vytyčilo reindustrializaci EU, strategickou soběstačnost, ochranu životního prostředí, podporu větší sociální a hospodářské spravedlnosti a posílení evropské jednoty.

Madrid, červenec 2023. © Rada EU

ZNOVU PREMIÉREM?

Po velmi slabém výsledku v regionálních volbách v roce 2023 vyhlásil Sánchez na 23. července 2023 mimořádné parlamentní volby. Výsledkem je ale aktuálně rozdělený parlament s dosud nejasnou vládní většinou. Ve volbách sice zvítězila středopravicová Lidová strana, ta však vládu dodnes nesestavila a je tak možné, že král Filip VI. sestavením vlády opět pověří Sáncheze.

Brusel, 2022 © Rada EU

ZAJÍMAVOSTI

• V roce 2018 byl Sánchez obviněn španělským deníkem ABC z plagiátorství své disertační práce na téma Inovace španělské ekonomické diplomacie. Aby Sánchez obvinění z plagiátorství vyvrátil, zveřejnil celou svou práci na internetu.

• Sánchez v dobách dospívání navštěvoval kroužky breakdance a aktivně hrál basketbal.

• V roce 2019 vydal knihu s názvem Manual de Resistencia (Příručka odolnosti). Jde o přepisy Sánchezových rozhovorů se spisovatelkou a političkou Irene Lozano.

Zdroj: Guardian, Lamoncloa.gob.es, Euronews
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek