POZVÁNKA: Noc vědců již tento pátek

Tradiční akce Noc vědců již tento pátek 6. října opět otevře pro veřejnost  řadu vědeckých ústavů, laboratoří či hvězdáren. Chcete se potkat s vědeckými pracovníky z odborných institucí či univerzit a odhalit, jaká tajemství skrývá vědecká práce? Pojďte se inspirovat, kam během letošního ročníku s příznačným tématem TAJEMSTVÍ můžete vyrazit!

TAJEMNÝ PROGRAM NA FAKULTĚ UTB V UHERSKÉM HRADIŠTI

Odpoledne plné zábavy, pokusů a tajemna. Pro malé i větší návštěvníky budou připraveny pokusy, planetárium, virtuální realita i tajemné workshopy, ve kterých si budete moci vyzkoušet vědu na vlastní kůži. Přítomni budou také hasiči, policisté a záchranáři, kteří poodhalí tajemství své práce.

  • Kdy: od 15:00 hod.
  • Kde: Fakulta logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati, Studentské náměstí 1532, Uherské Hradiště

Více o akci ZDE.

TAJEMNÁ ÚNIKOVKA VE ZLÍNĚ

Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně připraví ukázky ze všech zákoutí vědy, kterým se UTB věnuje – od polymerů, životního prostředí, robotů a virtuální reality až k uměleckým a humanitním disciplínám. Malí kutilové si vyzkouší např. laserovou řezačku, speciální „opilecké“ brýle, budou si moci vyrobit sloní zubní pastu nebo usednout do fakírského křesla. V budově rektorátu UTB si budou moci návštěvníci zahrát únikovou hru, při které zároveň objeví tajemství univerzitní knihovny. Těšit se můžete také na stánek informačního centra EUROPE Direct Kroměříž.

  • Kdy: od 16:00 hod.
  • Kde: Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati, Vavrečkova 5669, Zlín

Více o akci ZDE.


CHYTRÁ ZÁBAVA S PARTY NA STŘEŠE MENDELOVY UNIVERZITY

Mendelova univerzita v Brně si na Noc vědců připravila bohatý program hned v několika svých budovách. Pro studenty středních škol je připravena online hra v aplikaci Moje MENDELU, ve které mohou vyhrát vstupenky na party na střeše, ze které je vidět celé Brno. V areálu univerzity najdete také stánek Eurocentra Brno, kde budou pro návštěvníky připraveny tematické hry a kvízy. Zároveň se zde  budete moci informovat o možnostech studia v zahraničí nebo aktivitách EU v oblasti vědy a výzkumu. 

  • Kdy: od 18:00 hod.
  • Kde: Mendelova univerzita, Brno (budovy A, B, C, M, Q, R, T, X)

Více o akci ZDE.

NOC VĚDCŮ NA ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITĚ V PLZNI

Na oslavu Noci vědců můžete vyrazit i do kampusu Západočeské univerzity v Plzni, kde kromě bohatého programu najdete i zástupce Eurocentra Plzeň, kteří se na Vás budou těšit v prostorách univerzitní knihovny. Návštěvníky budou na jejich stánku čekat zábavné aktivity, kvízy a hlavně soutěž o ceny, která se bude tematicky věnovat evropské vědě a vynálezům. Zároveň se můžete dozvědět řadu informací o možnostech práce, studia a dobrovolnictví v EU. Samozřejmostí bude i informační okénko o EU a podílu České republiky při formování evropské politiky.

  • Kdy: od 18:00 hod.
  • Kde: Západočeská univerzita, Plzeň (Fakulta elektrotechnická, strojní, aplikovaných věd + univerzitní knihovna)

Více o akci ZDE.

PROGRAM PRO RODINY S DĚTMI V HRADECKÉ KNIHOVNĚ

V městské knihovně v Hradci Králové bude pro rodiny s dětmi připraven program, který se bude věnovat fenoménu Prašina – pražské čtvrti, která je temná, tichá, nebezpečná, prosáklá příběhy a tajemstvím. Místo žebráků, zločinců a podivínů. Návštěvníky bude čekat mnoho úkolů, kvízů, šifer a zábavy. Přijďte odhalit dávné záhady této čtvrti a osud geniálního vynálezce a vědce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Na programu se podílí Eurocentrum Hradec Králové, jehož zástupci se na Vás rovněž budou těšit!

  • Kdy: od 15:00 hod.
  • Kde: Městská knihovna, Wonkova 1262/1a, Hradec Králové

Více o akci ZDE.

TAJEMNÁ NOC NA UNIVERZITĚ JANA EVANGELISTY PURKYNĚ

O tom, že věda není žádná nuda, se můžete přesvědčit v prostorách Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kde se můžete těšit na tajuplné stezky, mysteriózní experimenty, tajemné materiály, roboty, tajemství čokolády, fotokoutek a mnoho dalšího k objevování. Součástí programu bude také stánek Eurocentra Ústí nad Labem, kde si vyzkoušíte mnoho zajímavých aktivit s tématikou Evropy a EU. Jaké konkrétně? To je TAJEMSTVÍ, které rozluštíte, když dorazíte! 

  • Kdy: od 17:00 hod.
  • Kde: Centrum přírodovědných a technických oborů, Kampus UJEP, Pasteurova 15, Ústí nad Labem

Více o akci ZDE.

NOC VĚDCŮ V JIHLAVĚ

V Jihlavě se můžete těšit na bohatý program pro děti i dospělé, který připravila Vysoká škola polytechnická Jihlava, Gymnázium Jihlava, Muzeum Vysočiny Jihlava a Eurocentrum EUROPE DIRECT Jihlava, které se bude na návštěvníky těšit právě v prostorách Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Pomocí zábavně-vzdělávacích aktivit poodhalí děti i dospělí evropská tajemství ukrytá v tematickém kvízu či ve velkoformátových skládankách puzzle.

  • Kdy: od 16:30 hod.
  • Kde: Vysoká škola polytechnická Jihlava

Více o akci ZDE.

TAJEMSTVÍ EVROPSKÉ VĚDY A VYNÁLEZŮ V PRAZE

Eurocentrum Praha potkáte v rámci Noci vědců na Vysoké škole ekonomické v Praze. Můžete se zapojit do soutěží týkajících se evropské vědy a evropských vynálezů a vyrobit si budete moci třeba i placku s vlastním motivem. Zajímají vás spíše možnosti práce, studia a dobrovolnictví v EU nebo byste se chtěli dozvědět více o tom, jak se Česko podílí na formování budoucnosti Evropy? Přijďte si poslechnout novinky a trendy i z této oblasti. Prezentaci Tajemství evropské vědy a vynálezů můžete navštívit samostatně nebo v rámci hry Tajemná nákaza finanční negramotností.

  • Kdy: od 17:00 hod.
  • Kde: VŠE, nám. W. Churchilla 1938/4, Praha

Více o akci ZDE.

UNIVERZITNÍ PROGRAM A NÁVŠTĚVA HVĚZDÁRNY V PARDUBICÍCH

Univerzita Pardubice se i letos připojí k několika stovkám vědeckých institucí v ČR a Evropě a otevře své brány všem zájemcům o vědu bez rozdílu věku. Návštěvníci proplují laboratořemi a přednáškovými místnostmi s vybuchujícími experimenty a mohou se těšit také na stánek Eurocentra a EUROPE DIRECTU Pardubice. Pokud akci nestihnete, můžete si alespoň vyplnit soutěžní kvíz!

  • Kdy: od 16:00 hod.
  • Kde: Fakulta chemicko-technologická(16:00 – 22:00) a Hvězdárna barona Artura Krause (19:00 – 24:00), Pardubice

Více o akci ZDE.

 

NOC VĚDCŮ NA TECHNICKÉ UNIVERZITĚ V LIBERCI

Technická univerzita v Liberci se do Noci vědců zapojuje již popáté a nebude chybět ani Eurocentrum Liberec, které bude mít u vchodu budovy F připraven stánek s informačními materiály a koutek pro děti, kde si budou moci složit obrovské puzzle Evropy a států EU, poznávat evropské vlajky, vybarvit omalovánky, zahrát evropské pexeso a mnoho dalšího! Kromě toho bude stánek i koutek doplněn dalšími soutěžemi pro děti i dospělé.

  • Kdy: od 17:00 hod.
  • Kde: Technická univerzita Liberec (budovy A, E, F, G a L)

Více o akci ZDE.

Zdroj: Noc vědců, Eurocentra
Náhledové foto: Noc vědců

Sdílet tento příspěvek