Začíná summit Evropského politického společenství v Granadě

Již dnes startuje třetí mezinárodní summit Evropského politického společenství (EPC), který se tentokrát uskuteční v Granadě. Španělsko tak přebírá štafetu po České republice a Moldavsku, které hostily předchozí dvě setkání evropských lídrů. Ti dnes budou jednat o tématu posílení odolnosti, prosperity a geostrategického významu Evropy.

Zahájení summitu, na který je zváno 47 zemí Evropy bez ohledu na členství v EU, se uskuteční půl hodiny po poledni v prostorách granadského výstavního a kongresového centra Palacio de Congresos de Granada, ve kterém proběhne hlavní část celodenního programu. Ten bude zahrnovat zahajovací plenární zasedání, jednání tematických seskupení a následnou tiskovou konferenci, která je plánována na třetí hodinu odpoledne. Na večer je pro vedoucí představitele evropského kontinentu připravena prohlídka středověkého komplexu paláců Alhambra.

Jednání lídrů evropských států budou organizována ve čtyřech pracovních skupinách, které se budou věnovat třem různým tématům: digitalizace a umělá inteligence, energetika a ekologický přechod a multilateralismus včetně geostrategických otázek.

Španělský summit se pokusí navázat na předchozí setkání evropských hlav států a předsedů vlád, která proběhla v říjnu loňského roku v Praze a následně letos v červnu v moldavském Kišiněvu. Evropské politické společenství vzniklo po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině na popud francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jako neformální platforma pro diskuzi o aktuálních problémech Evropy, které se dotýkají i mimounijních států.

Za Českou republiku do Granady míří premiér Petr Fiala, který se během čtvrtka zúčastní jednání tematického bloku o energetice, životním prostředí a klimatických změnách. Ve Španělsku se předseda vlády zdrží až do pátku, kde se společně s dalšími vedoucími představiteli členských států zúčastní neformálního zasedání Evropské rady.

Zdroj: Rada EU
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek