Lipavský dnes jednal s francouzskou ministryní zahraničí o rozšíření EU

Ministr zahraničí Jan Lipavský dnes v Paříži jednal se svou francouzskou kolegyní Catherine Colonnaovou o Ukrajině, rozšiřování Evropské unie, bezpečnosti i o možné návštěvě francouzského prezidenta v Česku a českého ve Francii. Novinářům to po setkání řekl Lipavský, podle něhož je nyní na řadě návštěva francouzské hlavy státu.

„Snažil jsem se naznačit, že vnitřní reforma EU nemá být podmínkou pro rozšíření,“ uvedl Lipavský. Zároveň je podle něj zapotřebí hovořit o reformách a o tom, jak může Evropa jako celek fungovat lépe. „Je třeba se bavit o praktických řešeních a hledat konkrétní věci, které můžeme se zeměmi, které mají zájem o evropskou integraci, dělat,“ řekl. Za důležitý moment pro Ukrajinu a země západního Balkánu považuje zprávu Evropské komise o rozšiřovacím procesu, která má být zveřejněna 3. listopadu. Česko podle Lipavského bude podporovat, aby Moldavsko i Ukrajina dostaly kandidátský status.

Předmětem dnešního jednání byla také možnost prezidentských návštěv druhé země. „Není tajemstvím, že teď je v uvozovkách na řadě, aby francouzská hlava státu cestovala do Prahy, tak uvidíme, kdy se podaří takovou cestu zrealizovat,“ uvedl Lipavský. Důvodů a příležitostí, aby francouzský prezident cestoval do Česka, je podle něj víc než dost. O termínech ale ministr mluvit nechtěl.

Lipavský uvedl, že s Colonnaovou našel společnou řeč také v tématu bezpečnosti a hovořili i o Akčním plánu strategického partnerství. Český ministr poznamenal, že nyní se pracuje na pátém vydání memoranda o strategickém porozumění a text se podle něj dolaďuje. „Věřím tomu, že brzy budeme mít finální verzi a pak najdeme vhodný moment pro podpis dokumentu,“ řekl.

Ministři se věnovali i tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Lipavský řekl, že francouzská strana lobbovala za svou nabídku, a uvedl, že tendr české vlády se třemi uchazeči probíhá podle řádných pravidel.

Český ministr zahraničí se dnes v Paříži sešel také se dvěma Macronovými poradci a na programu měl rovněž setkání se zástupkyní České školy bez hranic, ředitelkou filmového festivalu Czech-In či místostarostkou Sokola Paříž.

Foto: MZV/MFA CZ

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek