Lídři EU: Mette Frederiksen, nejmladší premiérka v historii Dánska

Představujeme Vám v rámci seriálu „LÍDŘI EU“ dánskou premiérku, vůbec nejmladší osobu v této pozici v historii Dánska, Mette Frederiksen. Ta se zajímala o politiku od velmi útlého věku a již ve věku 24 let byla zvolena poslankyní dánského parlamentu. Jak vede zahraniční, klimatickou a imigrační politiku? A co naleznete na jejích sociálních sítích? Čtěte dál a dozvíte se nejen odpovědi na tyto otázky. 

STUDIUM

Frederiksen se narodila v roce 1977 v dánském Aalborgu, kde vystudovala gymnázium a později obchodní administrativu a sociální vědy na tamější Aalborg University, kterou dostudovala v roce 2000. Brzy po promocích se připojila k Dánské konfederaci odborových svazů jako konzultantka. 

Mette Frederiksen se svou matkou Anette. © Facebook účet Mette Frederiksen

POLITICKÁ KARIÉRA

Již ve věku 15 let se stala členkou mládežnické pobočky sociálních demokratů. O devět let později úspěšně kandidovala za sociální demokraty do parlamentu. Poté působila také jako mluvčí politické strany pro kulturu, média a rovnost a později pro sociální záležitosti, a zároveň  se stala  místopředsedkyní strany.

Za projevení politické odvahy, nadšení a vliv na sociální cítění jí byla udělena cena „Nina Band Prize“.

Po výhře sociálních demokratů v parlamentních volbách 2011 jmenovala nová premiérka Frederiksen ministryní práce, načež po třech letech povýšila na post ministryně spravedlnosti. Její popularita obecně u veřejnosti stoupala a spadala do první desítky kandidátů s nejvíce hlasy ve volbách.

V dalších parlamentních volbách však strana utrpěla značnou ztrátu a Frederiksen tedy vedla opozici, a to do roku 2019, kdy se stala premiérkou.

© Facebook účet M. Frederiksen
© Facebook účet M. Frederiksen
© Rada EU, 2019

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Dánská premiérka se snaží prezentovat pomocí sociálních sítí nejen jako politická osobnost, ale také pootevírá veřejnosti dveře do svého osobního života.

Šarvátka s Donaldem Trumpem kvůli Grónsku

V srpnu 2019 měl tehdejší americký prezident Trump učinit oficiální návštěvu Dánska. Ta byla následně ze strany USA zrušena, neboť prezidentův zájem o koupi Grónska byl razantně odmítnut premiérkou Frederiksen, která tento nápad označila za „absurdní“.

"Grónsko není na prodej. Grónsko není Dánsko. Grónsko patří Grónsku. Pevně ​​doufám, že to není myšleno vážně. (...) Je to absurdní diskuse a Kim Kielsen (premiér Grónska) samozřejmě dal jasně najevo, že Grónsko není na prodej. Tím diskuse končí."

dánská premiérka Mette Frederiksen, 2019

REAKCE NA RUSKOU AGRESI NA UKRAJINĚ

V reakci na ruskou agresi na Ukrajině hlasovali v březnu 2022 dánští občané v referendu o odstranění výjimky ohledně spolupráce v oblasti obranné politiky EU. V referendu se občané rozhodli pro odstranění této výjimky. Dánsko se tedy bude na obranné politice EU již podílet.

Dánsko se navíc zavázalo trvale zvýšit výdaje na obranu a bezpečnost do konce roku 2030 na 2 % HDP.

Dále je naplánováno přidělení Ukrajině v příštích pěti letech 21,9  miliardy dánských korun (přibližně 72 miliard KČ) na vojenskou pomoc.

V dubnu tohoto roku navštívila premiérka Frederiksen spolu s nynějším španělským premiérem Sánchezem Kyjev. Zelenský návštěvu Dánsku oplatil v srpnu.

Frederiksen také podporuje status Ukrajiny jako kandidátské země EU.

KLIMA A IMIGRACE

Během parlamentních voleb 2019 byla kampaň Frederiksen a sociálních demokratů zaměřená na klima a anti-imigrační politiku.

Co se týče klima, tak vláda Frederiksen zpřísnila klimatické cíle. Dánsko by podle plánu mělo být klimaticky neutrální již do roku 2045, a navíc by do roku 2050 měly být sníženy emise o 110 % oproti roku 1990. 

Pokud jde o anti-imigrační politiku, ta neočekává integraci imigrantů ale co nejrychlejší návrat do země původu. Cílem je odrazení cizinců k výběru Dánska jako cílové země.

"Pro mě je stále jasnější, že cenu neregulované globalizace, masové imigrace a volného pohybu pracovních sil platí nižší třídy."

Mette Frederiksen

Sdílet tento příspěvek