Světový den duševního zdraví: na psychiku Evropanů dopadají mezinárodní krize

Pro kvalitní a spokojený život člověka je psychické zdraví stejně důležité jako to fyzické. Právě to si každoročně 10. října připomínáme oslavou Světového dne duševního zdraví, který upozorňuje na důležitost prevence duševních onemocnění a péče o psychiku. Právě v předvečer letošního ročníku zveřejnil Eurobarometr nový průzkum, který ukazuje, jak jsou na tom s psychickým zdravím lidé v Evropě.

Světový den duševního zdraví byl vyhlášen Světovou federací pro duševní zdraví poprvé v roce 1992 s cílem šíření osvěty o tématu, omezení stigmatizace lidí s duševním onemocněním a zlepšení dostupnosti a efektivity péče o duševní zdraví. Nejnovější průzkum Eurobarometru věnující se duševnímu zdraví totiž ukázal, že více než polovině respondentů (54 %) trpících psychickými potížemi se nedostalo náležité odborné pomoci.

Nelze hovořit o zdraví bez duševního zdraví. Skutečnost, že téměř polovina Evropanů čelila duševním problémům, a přitom více než polovině z nich se nedostalo žádné odborné pomoci, je skutečně znepokojivá. Musíme se soustředit na dobré životní podmínky našich občanů – zaměřit se na prevenci a přístup ke kvalitní péči a léčbě. My, vlády, orgány veřejného zdraví, orgány EU, zúčastněné strany i občané, musíme společně usilovat o to, aby se duševnímu zdraví dostalo přednostní pozornosti a abychom pomohli těm, kteří podporu potřebují. To je celá podstata silné evropské zdravotní unie.“

Stella Kyriakides, komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin

Průzkum dokládá, že duševní zdraví Evropanů se nadále zhoršuje v důsledku globálních krizí spojených s klimatickými změnami, hospodářskými propady a společenskými tlaky. Neblahý dopad na psychiku lidí žijících v Evropě měla i pandemie onemocnění Covid-19, již před jejím začátkem však trpěl psychickými problémy každý šestý Evropan. Situaci v současnosti nadále zhoršují důsledky pokračující ruské agrese na Ukrajině, zvyšující se nezaměstnanost i rostoucí ceny energií a potravin.

S psychickými potížemi a pocity deprese či úzkosti se v posledním roce potýkalo 46 % účastníků průzkumu, do kterého se zapojilo více než 26 tisíc respondentů ze všech států EU včetně České republiky. Zkušenost s psychickými problémy má u nás za posledních 12 měsíců dokonce 48 % dotázaných.

Nejdůležitější faktory pro dosažení dobrého duševního zdraví jsou dle Evropanů:

  • uspokojivé životní podmínky (60 %)
  • finanční zabezpečení (53 %)
  • fyzická aktivita (41 %)
  • sociální kontakt (41 %)

Světový den duševního zdraví mimo jiné upozorňuje i na to, že se části pacientů nedostává odborné pomoci, což je způsobeno nedostatečnými zdravotnickými kapacitami v poměru k množství pacientů. Celá čtvrtina Evropanů se za svůj život setkala s problémy s přístupem k psychiatrické péči. Mezi ty nejčastější patří dlouhé čekací lhůty u odborníků (67 %), vysoké náklady na zdravotní péči (35 %) nebo to, že lidé hledající odbornou pomoc neznají žádného specialistu, na kterého by se mohli obrátit (30 %).

Interaktivní mapu českých center duševního zdraví naleznete ZDE.

Zdroj: Evropská komise, Eurobarometr
Ilustrační foto: Unsplash

         

Sdílet tento příspěvek