EU oznámila nový finanční balíček, 1,1 miliardy eur na vymýcení dětské obrny

Evropská unie společně s Nadací Billa & Melindy Gatesových a Evropskou investiční bankou (EIB) dnes oznámily nový balíček finanční pomoci ve výši 1,1 miliardy eur (27 miliard Kč) na vymýcení dětské obrny. Informovala o tom Evropská komise ve svém prohlášení.

Počet případů dětské obrny se od 90. let minulého století snížil o 99 procent především díky celosvětovým očkovacím kampaním. Úplné vymýcení nemoci se ale zatím nepodařilo. Divoká forma viru se nyní vyskytuje pouze v zemích, jako je Afghánistán či Pákistán. Jsou ale také hlášeny případy, kdy se v některých zemích vyskytl poliovirus rozšířením z živé vakcíny. Mezi ohrožené země patří například Nigérie, Kongo či Papua Nová Guinea.

Onemocnění napadá nervový systém a může způsobit ochrnutí. Objevily se ale i případy, kdy nemocné dítě zemřelo.

„Lidstvo vymýtilo pouze jedinou nemoc: neštovice. A to bylo před více než 50 lety. Dnes se blížíme k tomu, aby byla vymýcena další: virus dětské obrny. Virus, který kdysi každý týden paralyzoval 7000 dětí, zasáhl letos jen devět lidí,“ citovala agentura Reuters z prohlášení Billa Gatese.

Polovina peněz by měla směřovat Světové zdravotnické organizaci (WHO) a Dětskému fondu OSN (UNICEF). Prostředky pokryjí očkování proti obrně pro téměř 370 milionů dětí ročně, budou určeny ale i na další vakcíny, například proti spalničkám. Druhá polovina peněz by měla směřovat do celkového zlepšení zdravotní péče v určitých rozvojových zemích.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek