Evropské země chtějí společně jednat s výrobci moderních drahých léků

Ceny nejnovějších léků pro malé skupiny pacientů stouply podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka v posledních letech až desetinásobně, přesahují i 100 milionů korun za jednoho pacienta. Některé Evropské země proto chtějí s výrobci jednat společně. Chtějí od nich, aby dodávali více zemím a nesli část rizika při neúspěšnosti léčby. Na ministerstvu zdravotnictví se dnes poprvé setkala pracovní skupina Světové zdravotnické organizace (WHO), která problematiku řeší, informoval dnes úřad na tiskové konferenci.

„Umožní nám to zabezpečit, že každý pacient dostane tu terapii, která je pro něj nejvíce vhodná. A zároveň zdravotnické systémy nebudou vynakládat prostředky na terapie, které nemají ověřenou účinnost a u kterých nebude možné uzavřít dohodu o sdílení rizika s výrobcem,“ řekl Dvořáček. Stejné téma řeší i takzvaný evropský farmaceutický balíček, podle Dvořáčka ale nebude platný dříve než za pět let.

Česko samotné má většinou jednotky pacientů, kteří by nejmodernější lék potřebovali. Například u vzácné genetické nemoci, kterou trpí dvouletý Martin, na jehož léčbu lidé darovali přes 115 milionů korun, je kromě něj v ČR ještě jeden pacient. Výrobce proto české úřady ani neoslovil, že by chtěl lék uvést na tuzemský trh. V Německu jich je ale podle náměstka 40. Země proto chtějí na nové platformě sdílet informace o účinnosti, výrobce oslovovat a vyjednávat s nimi společně. „Věřím, že společně budeme schopni změnit to, jak se léčiva k pacientům dostávají,“ dodal.

Jenom letos podle Dvořáčka Evropská léková agentura (EMA) registrovala pro použití v EU deset podobných léků s cenou 70 až 110 milionů korun za pacienta. Podle Dvořáčka tak léky přestávají být pro zdravotnické systémy financovatelné i ve velkých a bohatých zemích Evropy.

Podle nejnovějších údajů Evropské komise postihuje nějaká z 6000 až 8000 vzácných onemocnění, kterými trpí méně než pět z 10.000 lidí, odhadem 30 milionů lidí v EU. V ČR jich je asi 600.000. „V mnoha zemích jsme svědky toho, že pokud by měl pacient dostávat tato nová léčiva, tak nejsou kryta zdravotním pojištěním, ale pacient by za ně musel platit ze své vlastní kapsy,“ uvedla Natasha Azzopardi-Muscatová.

ČR má podle náměstka jako jedna z mála evropských zemí speciální cestu, jak může registrovat léky na vzácná onemocnění. Pokud má lék registraci schválenou, jde o schválení podmíněné, musí po roce dokládat další informace. „Naprostá většina má velmi základní data na velmi malých skupinách. Riziko zda bude, nebo nebude lék účinný, je poměrně vysoké,“ dodal.

Platforma pro nové léčivé přípravky (Novel Medicines Platform) je unikátní mechanismus regionální spolupráce, který WHO vytvořila ke zlepšení dostupnosti inovativních léčiv, například terapie pro vzácné genetické poruchy a imunoterapie. Zasedají v ní zástupci 51 zemí.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek