Dnes ve Washingtonu proběhne summit EU-USA

Americký Washington DC dnes bude hostit předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyen a šéfa Evropské rady Charlese Michela. Na 27. summitu EU-USA se setkají s americkým prezidentem Joem Bidenem. Setkání bude příležitostí ke zhodnocení transatlantického partnerství, stvrzení pokračující podpory Ukrajiny i jednání o obchodních otázkách.

Vedoucí představitelé EU by měli s americkým prezidentem jednat zejména o urychlení globální ekonomiky čisté energie založené na bezpečných a odolných dodavatelských řetězcích a spolupráci v oblasti kritických a nově vznikajících technologií, včetně digitální infrastruktury a umělé inteligence. Rovněž se budou věnovat tématu posílení ekonomické odolnosti a řešení souvisejících výzev.

Spolu s Michelem a von der Leyen dorazí na summit i šéf unijní diplomacie Josep Borrell a místopředsedové Evropské komise Věra Jourová a Valdis Dombrovskis. Dnes půjde již o druhý americko-unijní summit od Bidenova nástupu do funkce, ten předchozí proběhl v červnu 2021 v Bruselu.

Zdroj: Rada EU, Evropská komise
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek