Lídři EU: Mark Rutte, skromný Holanďan na postu premiéra

V rámci pravidelné série Lídři EU vám představíme nizozemského politika, premiéra a klíčového hráče na poli Evropské unie, Marka Rutteho. V článku rozebereme jeho politickou kariéru a co jí předcházelo, jeho přístup k Evropské unii, kontroverze a zajímavosti z jeho politického i soukromého života.

MLÁDÍ A STUDIUM

Mark Rutte se narodil 14. února 1967 v nizozemském Haagu. Mezi lety 1979-1985 absolvoval umělecké gymnázium s cílem vystudovat konzervatoř a stát se koncertním klavíristou. Nakonec ale vystudoval historii na Leidenské univerzitě, kde i v letech 1988 až 1991 vedl hnutí mladých liberálu, které se v roce 2000 stalo součástí Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD). Po skončení studia působil osm let v soukromém sektoru, například jako manažer ve firmě Unilever, než se v roce 2002 dostal do politiky.

POLITICKÁ KARIÉRA

Mark Rutte v letech 2002-2004 působil jako státní sekretář ministra práce a sociálních věcí a poté dva roky jako státní sekretář pro vzdělání a kulturu. Od června roku 2006 se stal lídrem politické strany VVD, které je členem dodnes. Mezi lety 2006-2010 byl poslancem dolní komory Nizozemského parlamentu a po parlamentních volbách v červnu 2010, které jeho politická strana vyhrála, se stal předsedou vlády Nizozemska.

V čele Nizozemska stojí dlouhých 13 let, což představuje čtyři volební období. Je prvním nizozemský liberálním předsedou vlády od roku 1918 a oficiálně se stal i druhým nejdéle sloužícím předsedou vlády v rámci Evropské unie. Déle, i když jen o půl roku, slouží jen maďarský premiér Viktor Orbán.

Letos na podzim však jeho vláda končí úplně a spolu s tím oznámil i ukončení své politické kariéry, kdy svůj odchod zdůvodňuje: „že je ten správný čas předat štafetu.“ Důvodem rozpadu vládního kabinetu byla sporná azylová politika, která se dotýkala změn v azylovém a migračním systému. Předčasné volby Nizozemsko čekají už v listopadu.

© Associated Press
© Evropský parlament
© Instagramový účet Marka Rutteho

POSTOJ K EVROPSKÉ UNII

Mark Rutte je známý svým odhodláním hájit zájmy své země, a proto si na poli Evropské unie vysloužil přezdívku „Mister No“, která je spojená s jeho častým vetováním návrhů EU. Jedním z jeho klíčových postojů bylo odmítání vytvoření evropského dluhu během pandemie COVID-19.

V poslední době však pracoval i na upevňování a posilování své role jakožto klíčového hráče na evropském poli. To mu zajistila významná podpora Ukrajině, kterou Nizozemsko vyjadřuje od počátku ruské agrese v únoru 2022. Nizozemsko se stalo důležitým ukrajinským spojencem a poskytlo zemi vojenskou pomoc, která přesáhla 1,2 miliardy eur.

Mark Rutte je také vnímán jako zákulisní prostředník na summitech lídru EU v Bruselu, má ale i dlouhodobě napjatější vztahy s některými hlavami států  jižní a východní Evropy, jako je například Itálie a Španělsko. Ti ho považují za vůdce skupiny „šetrných zemí“, které trvají na přísných rozpočtových pravidlech. Rutte byl považován za neformálního mluvčího těch, kteří odmítali vysoké a nepromyšlené dotace pro země, na jejichž hospodářství se koronavirová pandemie podepsala nejvíce.

BRUSSELS INSTITUTE FOR GEOPOLITICS (BIG)

Mark Rutte je, společně s německým kancléřem Olafem Scholzem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, jedním ze tří zakladatelů think tanku BIG zaměřeného na geopolitiku, jehož existenci lídři posvětili v Praze v Hrzanském paláci v rámci Pražského Summitu při příležitosti neformálního zasedání Evropské rady 7. října 2022.

Mark Rutte, Emmanuel Macron a Olaf Scholz společně přichází na neformální summit Evropské rady na Pražském hradě © CZ PRES

ZAJÍMAVOSTI ZE ŽIVOTA

Umění vyjednávat je jedna z předností nizozemského premiéra, a ať už jde o vyjednávání na poli domácím, či v rámci Evropské unie, Mark Rutte ve většině případů dosáhne svého. Dostal proto od svých krajanů přezdívku „Pan silikon“, která má vyjadřovat jeho pružnost a schopnost přizpůsobovat se situacím a dosahovat kompromisů.

Oblibu u Nizozemců si získal, přes některé kontroverze, hlavně svým dojmem skromného politika, jelikož i navzdory svému postavení a moci vede skromný život, jezdí na kole, o soukromém životě moc nemluví a i přes veškeré politické povinnosti si vždy najde čas jednou týdně vyučovat společenské vědy na střední škole Johana de Witta v Haagu.

S blížícím se odchodem z politiky začala média spekulovat o nizozemském premiérovi jako o budoucím nástupci Jense Stoltenberga, generálního tajemníka NATO. To však Rutte v jednom z rozhovorů odmítl a vyvrátil tak šířící se spekulace. Ke svým budoucím krokům a směřování se už ale nevyjádřil.

Mark Rutte na návštěvě základní školy v Groningenu © X (Twitterový) účet Marka Rutteho

KAUZY A KONTROVERZE

Ani dlouholetá politická kariéra Marka Rutteho se neobešla bez politických kontroverzí, které komplikovaly  průběh vládnutí jeho strany VVD. Za 13 let, co je Rutte premiérem, se Nizozemsko čtyřikrát dostalo k předčasným parlamentním volbám. Poprvé se tak stalo v roce 2012, kdy došlo k neshodám v rozpočtové politice a úsporných opatřeních mezi vládnoucími stranami VVD a Labour Party. V roce 2017 vláda rezignovala kvůli kontroverzím a neshodám s koaličními stranami ohledně migrační politiky.

Třetí předčasné volby se konaly v roce 2021 kvůli aféře s dětskými přídavky, kde stát chybně sledoval tisíce rodin kvůli podezření ze zneužívání dávek. Šlo o tisíce eur, kdy rodiny musely peníze vracet, což mnoho z nich dostalo do finančních problému.

Poslední a nejaktuálnější krize, která se jeho vládě stala opět osudnou a Rutteho samotného nejspíše dovedla k ukončení kariéry, byla silná kontroverze ohledně azylové politiky, která rozdmýchala atmosféru mezi vládními stranami a způsobila tak rozpad poslední vlády pod jeho vedením.

Autorka: Nicole Králová

Zdroje:

Government.nl

Rijksoverheid.nl

The Guradian

i.Rozhlas

Seznam zprávy

NOS.nl

Náhledové foto: Reuters

Sdílet tento příspěvek