Unijní ministři zahraničí budou v Lucemburku řešit Ukrajinu i dění v Izraeli

Unijní ministři zahraničí budou dnes v Lucemburku jednat o ruské agresi vůči Ukrajině, o tom, jak Ukrajinu postupně začlenit do Evropské unie i o dalších krocích, které pomohou izolovat Rusko. Druhým velkým tématem je současná situace v Izraeli a v palestinském Pásmu Gazy po teroristických útocích hnutí Hamás a následném izraelském bombardování oblasti. Zasedání předsedá šéf unijní diplomacie Josep Borrell a Česko na něm bude zastupovat ministr zahraničí Jan Lipavský.

Dnešní jednání proběhne v návaznosti na neformální setkání ministrů zahraničí nynější sedmadvacítky, které se odehrálo na začátku října přímo v Kyjevě. Jak tehdy uvedl Josep Borrell, jednání ukázalo, že odhodlání Evropské unie stát při Ukrajině je pevné. Zároveň šlo o vzkaz Rusku, že se EU nenechá zastrašit ruskými raketami a drony. Borrell v Kyjeve rovněž oznámil, že navrhne pro Ukrajinu další finance z Evropského mírového nástroje (EPF). Mělo by jít až o pět miliard eur (přes 123 miliard korun) pro příští rok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během návštěvy před ministry zmínil, že současné sankce vyhlášené proti Rusku nestačí a že od posledního jedenáctého balíčku sankcí ze strany EU již uplynula delší doba. Dvanáctý balíček sankcí se již chystá a i to bude téma pro dnešní jednání šéfů diplomacií EU, stejně tak jako debata o využití zmrazených ruských aktiv v Evropské unii.

Pokud jde o situaci v Izraeli, ministři budou řešit mimo jiné i vliv dění v oblasti na celý region. Zabývat se budou i humanitární situací v Gaze. Evropská unie nedávno oznámila, že ztrojnásobí humanitární pomoc pro civilisty v Gaze. Pokud jde o rozvojovou pomoc, tam se Evropská komise rozhodla finanční podporu určenou Palestincům přezkoumat.

Po skončení formálního zasedání takzvané Rady pro zahraniční věci se ministři zemí EU v Lucemburku zúčastní 19. ministerského zasedání EU a Střední Asie, kde budou zástupci Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

Zdroj: ČTK

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek