Izrael má právo na sebeobranu, shodli se unijní ministři zahraničí

V pondělí 23. října se v Lucemburku uskutečnilo pravidelné zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC). Unijní ministři jednali o dvou hlavních diskuzních bodech, a to ruské agresi vůči Ukrajině a současné situaci na Blízkém východě. Českou republiku zastupoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Ministři zahraničních věcí členských států EU se v první části jednání věnovali aktuálnímu vývoji situace v Izraeli a přilehlém regionu. Rada znovu odsoudila teroristické útoky Hamásu a vyzvala k okamžitému propuštění zadržovaných rukojmí. Ministři také potvrdili, že Izrael má právo na sebeobranu v souladu s mezinárodním humanitárním právem. Rovněž byly projednávány další kroky, které by měly dopomoci k zamezení eskalace konfliktu a jeho rozšíření do oblasti Západního břehu, Libanonu, Sýrie či Iráku. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell i jednotliví ministři proto informovali své protějšky o svých aktivitách vůči třetím zemím. „Musíme odsoudit teroristické útoky a zároveň zabránit humanitární krizi v Gaze. Abychom toho dosáhli, je naprosto nezbytné, abychom poskytli humanitární pomoc a aby k ní měli přístup lidé, kteří ji potřebují,“ zdůraznil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Česko pevně stojí za Izraelem a jeho právem na sebeobranu. Plně také podporujeme prověření financí, které ze strany EU proudí do Palestiny. Nesmíme v žádném případě dopustit podporu terorismu z unijních financí.“

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí.

V dalším diskuzním bodu byla ministry projednávána pokračující ruská agrese na Ukrajině, kdy jednali o možnostech pokrytí současných nejnaléhavějších potřeb země, navýšení vojenské pomoci a zajištění výcviku ukrajinských vojáků. Zástupci členských států pokračovali diskuzí o bezpečnostních závazcích pro Ukrajinu, kdy se dohodli na celkové podpoře k udržení ekonomické stability, odolnosti a rekonstrukci země. Rovněž byla zdůrazněna potřeba posílení evropského obranného průmyslu tak, aby došlo k uspokojení potřeb Ukrajiny a zároveň i doplnění celkových unijních zásob munice. Česko v rámci diskuze podpořilo integraci Ukrajiny do EU a označilo ji za klíčovou součást bezpečnostních závazků. Zdůrazněna byla také nutnost dále pracovat na rozšíření protiruských sankcí, jakož i na zabránění jejich obcházení.

Na závěr jednání Rady se k ministrům unijní sedmadvacítky připojili i ministři zahraničí Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu u příležitosti zasedání ministrů EU a Střední Asie. Ministři schválili plán prohloubení vazeb mezi EU a Střední Asií a meziregionální spolupráce v oblasti společných bezpečnostních výzev, konektivity, obchodu, ochrany životního prostředí, vzdělávání a vědy. Ve společném prohlášení se rovněž vyjádřili k otázce obcházení sankcí vůči Rusku a potvrdili závazek EU k podpoře regionu Střední Asie v kontextu zvládání regionálních dopadů ruské agrese vůči Ukrajině.

Zdroj: Rada EU, MZV ČR
Foto: MZV ČR

Sdílet tento příspěvek