Výročí vstupu ČR do Evropské unie by mělo být významným dnem, navrhuje Dvořák

Po dvaceti letech od vstupu Česka do Evropské unie by se mohl 1. květen objevit v kalendáři jako významný den připomínající tuto událost. Návrh změny zákona o státních svátcích dnes do připomínkového řízení poslal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. V důvodové zprávě upozornil, že významným dnem je už 12. březen jako připomínka vstupu Česka do Severoatlantické aliance. Členství v obou organizacích přitom shodně symbolizuje polistopadové prozápadní směřování Česka.

„Den vstupu Česka do EU vnímá vláda jako významný milník v naší novodobé historii, který bychom měli znát a jehož důležitost bychom si měli připomínat,“ sdělil ministr ČTK. V důvodové zprávě k návrhu uvádí, že vstup Česka do EU a NATO je zásadně ukotvujícím momentem české zahraniční politiky. „Za žádoucí stav lze považovat obdobné připomínání vstupu Česka do NATO i EU, ve shodě s programovým prohlášením vlády, které připomíná vazby na momenty přistoupení a uvádí oba tyto pilíře v jejich zásadním charakteru pro naše současné směřování,“ píše se v ní.

I vzhledem k blížícímu se 20. výročí přistoupení Česka do EU je podle předkladatelů vhodné zavést nový významný den od 1. ledna 2025. Autoři změny zákona také navrhují, aby ji Sněmovna pro jednoduchost schvalovala bez projednání ve výborech už v prvním čtení.

Návrh, aby 1. květen slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie, poslanci STAN předložili už v minulém volebním období. Neuspěli ale.

Kalendář nyní připomíná 17 významných dnů, mezi zapsané v posledních letech patří přejmenování 17. listopadu na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Osmý říjen se stal Památným dnem sokolstva a 21. srpen se stal Dnem památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek