Fiala: Summit ukázal, kdo je agresor a podpořil právo Izraele na sebeobranu

Evropská rada podle českého premiéra Petra Fialy jednoznačně poukázala, kdo je v konfliktu na Blízkém východě agresorem, potvrdila právo Izraele na sebeobranu a odsoudila útoky palestinského radikálního hnutí Hamás. Jak premiér po skončení summitu v Bruselu dodal, pozice jednotlivých členských států k blízkovýchodnímu konfliktu jsou rozdílné, i proto čtvrteční debata trvala více než pět hodin. Nakonec ale závěry z jednání obsahují podle Fialy všechny požadavky, o které Česku šlo.

„Evropská rada uznala právo Izraele na sebeobranu, odsoudila útoky Hamásu, vyzvala k okamžitému propuštění všech rukojmí a rovněž je zde kladen důraz i na to, že humanitární pomoc nesmí být zneužívána teroristy,“ řekl premiér Fiala novinářům. Jak dodal, Česku se rovněž podařilo do textu prosadit zmínku o nutností nešíření dezinformací v souvislosti s blízkovýchodním konfliktem. Společným zájmem všech lídrů sedmadvacítky je podle Fialy, aby se podařilo zabránit regionální eskalaci konfliktu.

Pokud jde o téma migrace, o kterém se diskutovalo během dnešního dne, nejvyšší představitelé EU si vyslechli informace Evropské komise o pokroku v komunikaci se třetími zeměmi. „Evropská unie finančně i materiálně podporuje třetí země v tom, aby bránily migrantům na cestě do Evropy. To je cesta, která je určitě správná,“ řekl k tomu premiér Fiala. Panuje podle něj rovněž shoda na tom, že musí fungovat mnohem efektivnější a rychlejší deportace migrantů, kteří nemají nárok na azyl a volně se pohybují po Evropě.

Zdroj: ČTK

Foto: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek