Lídři EU: Alexander De Croo, z ambiciózního podnikatele progresivním belgickým premiérem

Politiku má v genech, a to doslova. Syn úspěšného belgického senátora Hermana De Croo působil ve třech belgických vládách, až ho nakonec král Filip pověřil sestavením jeho vlastní. Alexander De Croo vede belgickou vládu od roku 2020. Z jakého důvodu se jí říká „Vivaldiho“ a proč mu její sestavení trvalo téměř 500 dní?

MLÁDÍ A STUDIUM

Alexander De Croo se narodil 3. listopadu 1975 ve Vilvoorde v Belgii jako syn státního ministra Hermana De Croo a jeho manželky Françoise Desguin. Studoval na Vrije Universiteit Brussel, kde v roce 1998 absolvoval obor podnikového inženýrství. V roce 2004 získal titul MBA na Kellogg School of Management v Evanstonu ve státě Illinois.

Po studiích ve Spojených státech se začal věnovat podnikání. Od roku 1999 působil jako vedoucí projektový manažer v mezinárodní poradenské společnosti Boston Consulting Group a v roce 2006 založil vlastní poradenskou firmu Darts-ip, která se specializovala na poskytování služeb v oblasti duševního vlastnictví.

De Croo je ženatý s Annik Penders a mají spolu dvě děti.

"Vyrůstal jsem v politické rodině, ale jako dítě jsem vždy dělal všechno pro to, abych se politice vyhnul, protože jsem nechtěl jít v otcových stopách. Často jsem se snažil dělat pravý opak toho, co můj otec, abych nešel v jeho šlépějích."

Alexander De Croo

POLITICKÁ KARIÉRA

De Croo se poprvé zapojil do politiky v roce 2009, kdy kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu, tehdy však neúspěšně. Téhož roku byl zvolen předsedou strany Otevření vlámští liberálové a demokraté, a to přesto, že dosud neměl téměř žádné zkušenosti s politikou. Již v roce 2010 se stal De Croo senátorem. Na pozici setrval do roku 2012, kdy se stal místopředsedou vlády Elia Di Rupa a zároveň ministrem pro důchody.

Po dalších volbách v roce 2014 De Croo setrval na pozici místopředsedy vlády v nově vytvořeném kabinetu Charlese Michela. Stal se také ministrem pro rozvojovou spolupráci, digitální agendu, telekomunikace a poštovní služby. Od roku 2018 působil De Croo jako ministr financídruhé menšinové Michelově vládě.

Za přechodné vlády premiérky Sophie Wilmès dohlížel na finanční stimulační balíček k řešení krize COVID-19 a na dohodu o záchraně Brussels Airlines v roce 2020.

© Rada EU, První summit EU ve funkci premiéra, říjen 2020, Brusel

DE CROO JAKO BELGICKÝ PREMIÉR

V září 2020 pověřil belgický král Filip Alexandera De Croo sestavením vlády. Povolební jednání byla velmi zdlouhavá, sestavení stabilní vlády nakonec trvalo 493 dní. De Croova vláda získala přezdívku „Vivaldiho“ podle cyklu houslových koncertů Čtvero ročních dob, a to dle barev čtyř koaličních stran (modré, zelené, oranžové a červené) a čtyř zastoupených ideologických směrů (socialistů, liberálů, zelených a křesťanských demokratů).

De Croova vláda přijala v roce 2022 zákon, který má zaměstnancům umožnit přechod na čtyřdenní pracovní týden, pokud s tím bude souhlasit jejich podnik. Na druhou stranu se jejich denní pracovní doba prodlouží na 9,5 hodiny (což odpovídá 38-hodinovému pracovnímu týdnu).

Stejně jako většina belgických stranických lídrů je i De Croo pro větší omezení politické moci belgického panovníka. Zastává názor, že funkce belgického krále by měla být spíše reprezentativní, jak je tomu i u jiných západoevropských monarchů.

DE CROO A EVROPSKÁ UNIE

Členství v EU je pro belgického premiéra v zemi, ve které sídlí většina hlavních institucí EU, naprostou samozřejmostí. De Croo se stal premiérem v době pandemie covid-19, jeho první projev před zákonodárci se tak nekonal na půdě belgické sněmovny, jak je tomu zvykem, ale ve velkém sále bruselského sídla Evropského parlamentu, aby byl dodržen sociální odstup, který byl součástí tehdejších opatření.

S ohledem na předchozí De Croovo politické působení ve dvou belgických vládách současného předsedy Evropské rady Charlese Michela, jsou si oba politici dodnes velmi blízcí.

De Croova vláda jde v rámci EU příkladem, co se týče genderové vyváženosti v obsazování politických pozic. Jako první vláda na světě také jmenovala jako ministryni transsexuální ženu. Je jí Petra De Sutter, která je nyní místopředsedkyní vlády v oblasti veřejných služeb.

© Rada EU, Charles Michel a Alexander De Croo
Ursula von der Leyen a Alexander De Croo, březen 2022 © Rada EU
Summit Evropského politického společenství v Praze, říjen 2022 © Rada EU

KONTROVERZE

V knize De doodgravers van België od Woutera Verscheldena se uvádí, že hlavním důvodem zdlouhavého vyjednávání při sestavování De Croovy vlády byl údajný skandál ohledně komunikace mezi budoucím premiérem a italskou herečkou z lechtivých filmů pro dospělé Eveline Delai. Ta byla citována listem Corriere della Sera, kde uvedla, že jí De Croo poslal zprávu s žádostí o setkání. K tomu prý nakonec nedošlo, ale nadále si dopisovali.

© Rada EU, Evropská rada, 2023

ZAJÍMAVOSTI

De Croova vláda má nejvyšší podíl žen na ministerských postech ze všech předchozích belgických vlád. Ženy obsadily celou polovinu ministerských křesel.

Belgický premiér je vášnivým jezdcem na koni a pravidelně se účastní jezdeckých akcí a přehlídek. V roce 2010 se však jeho kůň v průvodu splašil a politika shodil. De Croo si při pádu zlomil nohu a loket.

"Jezdím na koni od svých pěti let, takže zlomit si něco jednou za třicet let... No, kdyby fotbalista zůstal třicet let bez zranění, bylo by to úžasné."

Alexander De Croo

Foto: Rada EU

Zdroje: The Bulletin, premier.be, Rada EU, Politico.eu

Sdílet tento příspěvek