Policejní akce Europolu dopadla hackerský gang, mozek měl v ČR

Policejní akce proti počítačové kriminalitě řízená Europolem dopadla hackerský gang, jehož řídící centrum bylo v České republice. Dva hlavní členy skupiny Ragnar Locker, která je známá agresivními útoky typu ransomwar na 168 podniků po celém světě, policisté zadrželi ve španělském Alicante a dalšího podezřelého v Lotyšsku. Informuje o tom server Euro Weekly News.

Do rozsáhlé operace se zapojilo 11 zemí. Cílem bylo rozbít skupinu, která se podílela na mnoha kybernetických útocích na kritické infrastruktury po celém světě.

Policisté zlikvidovali zařízení na proodukci ransomwaru v Nizozemsku, Německu a ve Švédsku. Mozek stojící za tímto rozšířeným ransomwarovým programem objevili v České republice. Kromě toho proběhlo pátrání také na Ukrajině. Španělští policisté zabavili mimo jiné kryptoměny bitcoin, litecoin a binance coin.

Ransomware je škodlivý software, který šifruje důležitá data uložená na firemních serverech společnosti. Útočníci pak požadují výkupné, obvykle v kryptoměnách, výměnou za dešifrovací klíč k obnovení dat. Unikátní ransomware skupiny Ragnar Locker bývá podle Euro Weekly News spojován s útoky na portugalské národní aerolinky nebo izraelskou nemocnici.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek