Přednáška Martina Dvořáka, ministra pro evropské záležitosti, v Brně

V rámci předmětu Evropská integrace a globalizace se v úterý 31. října uskutečnila v prostorách Provozně-ekonomické fakulty MENDELU přednáška Martina Dvořáka, ministra pro evropské záležitosti České republiky.

V rámci své přednášky Martin Dvořák nejdříve přiblížil, co vlastně ministr pro evropské záležitosti dělá, jaká je jeho role a představil svůj pohled na různé aspekty členství České republiky v EU. Následovala moderovaná debaty se studenty, kteří měli možnost pokládat otázky a zeptat se tak konkrétně na to, co je zajímá. Padaly tak například dotazy na obraz EU v České republice a naopak také vnímání Česka evropskými partnery, dále dotazy na přijetí eura, migraci či aktuální bezpečnostní situaci v Evropě i na Blízkém východě. Studenti se nebáli ani osobnějších otázek, na které však odpověď také dostali

Přednášky se zúčastnily téměř dvě stovky studentů, kteří tak zaplnili celou přednáškovou místnost. Společně s panem ministrem dorazila také paní Pavlína Žáková, vedoucí Oddělení poradců a PR a pan Adam Volt, ředitel Odboru Kabinetu ministra pro evropské záležitosti.

Přednáška se uskutečnila ve spolupráci Provozně-ekonomické fakulty MENDELU, reprezentované prof. Luborem Lacinou, a Eurocentra Brno.

O Martinu Dvořákovi:

Martin Dvořák vystudoval obor finance na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po studiu pracoval jako ekonom na podnikovém ředitelství Východočeského průmyslu masného, po revoluci se pak stal primátorem Hradce Králové a působil také v předsednictvu Svazu měst a obcí ČR.

V roce 1999 byl vyslán do Kosova, kde působil jako člen mise OSN pro poválečnou obnovu. Následně se v roce 2003 přesunul do Iráku. 

Kromě toho působil také na Ukrajině v době tzv. oranžové revoluce, kde monitoroval průběh prezidentských voleb, posléze pak na ambasádě ve Washingtonu, na MZV jako ředitel odboru dvoustranných ekonomických vztahů a podpory exportu a také na konzulátu v New Yorku.

Jeho poslední zahraniční vyslání se uskutečnilo v roce 2017, kdy se přesunul jako velvyslanec do Kuvajtu, kde měl na starosti Kuvajt a Katar. Od června 2021 působil v Praze jako náměstek ministra zahraničních věcí. V květnu 2023 se stal ministrem ČR pro evropské záležitosti.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality