Z fondů EU půjde 2,4 miliardy korun na elektronizaci zdravotnictví

Z fondů EU půjde 2,4 miliardy Kč na elektronizaci zdravotnictví, například zdravotnické dokumentace. Nejvyšší částka, 1,144 miliardy korun, má směřovat do takzvaných přechodových regionů, tedy krajů Vysočina, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Jihomoravského kraje. V tiskové zprávě o tom ve středu informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

„Finanční prostředky mohou zdravotnická zařízení využít na nákup nových softwarových nástrojů a na rozšíření už existujících informačních systémů. Lékaři se díky tomu dostanou k záznamům prakticky odkudkoliv prostřednictvím standardních elektronických rozhraní, portálů, mobilních a webových aplikací.“

zástupci Ministerstva pro místní rozvoj ČR

Nemocnice budou podle ministra Ivana Bartoše schopny sdílet zdravotnickou dokumentaci s tuzemskými i zahraničními zařízeními. „Nejen že to urychlí a zefektivní práci lékařů, ale také se zvýší bezpečnost pacientů i celková kvalita poskytované péče,“ uvedl. Mezinárodní sdílení dat je součástí i projektu Evropského zdravotního datového prostoru.

MMR v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) otevřelo tři výzvy k podávání žádostí o dotace. Pro přechodové regiony je v nich vyhrazeno 1,144 miliardy korun a pro méně rozvinuté regiony, jako je Ústecký, Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj, 401,1 milionu korun. Dalších 883,5 milionů je možné čerpat na projekty na území celé ČR včetně Prahy, pro kterou z jiných výzev dotace čerpat nelze.

Ministerstvo zdravotnictví postupně připravuje legislativní pravidla. Od roku 2022 platí zákon o elektronizaci zdravotnictví, který dává pro elektronickou komunikaci ve zdravotnictví obecná pravidla. Sněmovna v současné době projednává zákon o zdravotních službách a jejich podmínkách, který stanovuje podmínky pro poskytování telemedicíny.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek