Komise nařídila AliExpressu, ať dodá informace o postupu proti nelegálním produktům

Evropská komise dnes nařídila čínskému internetovému prodejci AliExpress ze skupiny Alibaba, aby jí poskytl informace o tom, jak postupuje proti nelegálním produktům, například nepravým lékům, které se prodávají na jeho platformě. Internetovému prodejci jinak hrozí vyšetřování a pokuta. Komise o tom informovala v tiskové zprávě na svém webu.

Krok komise se opírá o nově zavedené nařízení o digitálních službách. To mimo jiné vyžaduje, aby velké technologické společnosti na svých platformách intenzivněji potíraly nelegální a škodlivý obsah.

Komise uvedla, že chce vědět, jaká opatření AliExpress přijal ke splnění unijních pravidel proti šíření a prodeji nelegálních produktů na internetu, jako jsou například nepravé léky. Čínský internetový prodejce musí požadované informace poskytnout do 27. listopadu, poté EK posoudí další kroky.

„Nařízení o digitálních službách se netýká pouze nenávistných projevů, dezinformací a kyberšikany,“ upozornil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „Účelem DSA je také zajistit odstranění nelegálních nebo nebezpečných výrobků prodávaných v EU prostřednictvím platforem elektronického obchodu, včetně rostoucího počtu padělaných a potenciálně život ohrožujících léků a léčiv,“ dodal.

Breton v minulých týdnech zaslal podobné žádosti o informace společnosti Meta Platforms a dále platformám X či TikTok. V těchto případech chce vědět, co dělají proti šíření dezinformací.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek