Lídři EU: Evika Siliņa, nová premiérka v čele Lotyšska

V září 2023 se Evika Siliņa stala novou premiérkou Lotyšska. Bývalá právnička, středopravicová politička a ministryně sociálních věcí je teprve druhou ženou v čele země a doplňuje trojici současných pobaltských premiérek. Přečtěte si více o lotyšské lídryni, která je zapálenou obhájkyní lidských práv a tvrdě vystupuje proti ruské válce na Ukrajině.

 

MLÁDÍ, STUDIUM A OSOBNÍ ŽIVOT

Evika Siliņa se narodila 3. srpna 1975 v Rize. V letech 1993-1997 studovala na Lotyšské univerzitě, kde získala bakalářský titul v oboru právo. Následně pokračovala studiem na Rižské vysoké škole právnické, kde získala magisterský titul v oboru společenské vědy, mezinárodní právo a evropské právo.

V letech 2003-2012 pracovala jako právnička se specializací na mezinárodní a vnitrostátní obchodní právo, v tomto období se také věnovala právním službám veřejných koncernů v oblasti elektronických komunikací a právnímu poradenství pro nevládní organizace.

Evika Siliņa je vdaná za Aigarse Siliņše, s nímž má 3 děti. Kromě rodné lotyštiny hovoří Siliņa plynně anglicky a rusky.

POLITICKÁ KARIÉRA

Siliņa poprvé kandidovala během lotyšských parlamentních voleb v roce 2011 za Zatlerovu reformní stranu v Rize, avšak neúspěšně. V letech 2011-2012 působila jako právní poradkyně na ministerstvu vnitra. Od roku 2013 do ledna 2019 působila na pozici parlamentní tajemnice ministerstva vnitra. V lednu 2019 nastoupila do funkce parlamentní tajemnice předsedy vlády.

Siliņa v roce 2022 opakovaně, tentokrát již úspěšně, kandidovala v lotyšských parlamentních volbách za stranu Nová jednota. V prosinci 2022 byla Siliņa jmenována ministryní sociálních věcí ve vládě Krišjānise Kariņše. Během svého působení ve funkci se zaměřovala zejména na navyšování minimální mzdy.

© Kabinet ministrů lotyšské republiky, Evika Silina ve funkci ministryně sociálních věcí, červenec 2023

SILINA JAKO PREMIÉRKA LOTYŠSKA

Poté, co v srpnu 2023 překvapivě rezignoval předseda vlády Krišjānis Kariņš, navrhla strana Nová jednota Siliņu jako kandidátku na post nové premiérky. Prezident Edgars Rinkēvičs ji poté požádal o sestavení vlády. Siliņa oznámila, že se hodlá vytvořit novou parlamentní většinu se Svazem zelených a zemědělců (ZZS) a sociálnědemokratickými Pokrokáři (PRO). Dne 15. září 2023 získala důvěru parlamentní většiny a stala se premiérkou.

Siliņa po zvolení prohlásila, že chce zavést do roku 2025 výuku na školách pouze v lotyštině (v zemi tvoří čtvrtinu obyvatel etničtí Rusové). Jejím cílem je také navýšit vojenský rozpočet a dokončit výstavbu bariéry na hranicích země s Ruskem a Běloruskem.

SILINA A EVROPSKÁ UNIE

Hned po zvolení do fukce Siliņě gratulovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Layen, která uvedla, že se „těší na spolupráci se Siliņou pro Lotyšsko a pro Evropu“.

Již několik dní po jmenování lotyšskou premiérkou odletěla Evika Siliņa do Bruselu na zasedání Evropské rady, kde dala jasně najevo, že podporuje ambice Ukrajiny stát se členem Evropské unie i NATO.

"Naším společným úkolem je pokračovat v podpoře Ukrajiny, dokud nedosáhne vítězství. Abychom zajistili dlouhodobý mír v Evropě, musíme Ukrajinu přivítat v NATO."

Brusel, říjen 2023 © Rada EU
Brusel, říjen 2023 © Rada EU
© Rada EU, říjen 2023

ZAJÍMAVOSTI

Evika Siliņa svým nástupem do funkce doplnila trojici pobaltských premiérek. Vlády všech pobaltských republik totiž v současnosti vedou ženy. Od ledna 2021 je estonskou předsedkyní vlády Kaja Kallas. Litevská premiérka Ingrida Šimonytė je ve funkci od roku 2020.

"Moje vláda si zachová jasný proevropský přístup. Lotyšsko může být silné a prosperující jen tak, jak silná je Evropská unie."

Evika Siliņa, projev na zasedání Evropské rady

Náhledové foto: Rada EU

Zdroje: mk.gov.lv, Politico.eu, Rada EU

Sdílet tento příspěvek