Italská opozice kritizuje migrační dohodu s Albánií,  EU čeká na detaily

Italská opozice tvrdě kritizuje migrační dohodu s Albánií, kterou v pondělí oznámila vláda krajně pravicové premiérky Giorgii Meloniové. Dohoda počítá s tím, že by Itálie umístila v Albánii část migrantů, které její lodě zachránily ve Středozemním moři. Podle opozice však dohoda odporuje unijním pravidlům a mezinárodnímu právu. Evropská komise nechtěla úmluvu komentovat a uvedla, že čeká na detaily, píše dnes italský tisk.

Levicová a liberální opozice dohodu s Albánií vesměs odmítá. „Zdá se mi, že (dohoda) otevřeně porušuje ustanovení unijního práva,“ řekla dnes ráno šéfka největšího opozičního uskupení, Demokratické strany, Elly Schleinová. Podle ní však opozice čeká na další detaily ohledně dohody. Podle šéfa strany Zelených Angela Bonelliho rovněž není pochyb, že dohoda porušuje unijní právní předpisy. Poslanec za liberální stranu +Europa Riccardo Magi se domnívá, že v Albánii vznikne „italské Guantánamo“. Poukázal tak na americkou základnu na Kubě, kde USA věznily údajné teroristy po útoku z 11. září 2001, podle nevládních organizací v rozporu s právními zásadami.

Evropská komise nechtěla zatím dohodu komentovat, protožeo ní nemá přesné informace. „Je důležité, aby každá taková dohoda plně splňovala požadavky unijního a mezinárodního práva,“ řekl deníku La Stampa mluvčí komise. Brusel nyní čeká na přesné znění dohody.

Podle deníku La Stampa se však komise během pravidelného mítinku v pondělí, který se uskutečnil před oznámením úmluvy, vymezila vůči dohodám, které se podobají té uzavřené mezi Británií a Rwandou. Během mítinku bylo podle deníku zdůrazněno, že migranti mají podat žádost o azyl na území členské země EU.

Podle Říma by však dohoda měla splňovat i tento požadavek. Dva tábory, které mají v Albánii vzniknout, totiž mají být pod italskou jurisdikcí, což je významný rozdíl oproti dohodě mezi Británií a africkou zemí. To však podle deníku Corriere della Sera otevírá další otázky ohledně fungování středisek, která mají vzniknout ve dvou albánských přístavech. Není jasné, zda žadatelé o azyl budou mít volnost pohybu a kdo, zda italská či albánská policie, bude dohlížet na pořádek v táborech. Rovněž zůstává nejasné, co se bude dít v případě zamítnutí žádosti o azyl.

Meloni: smlouva by mohla sloužit jako model pro nastavení vztahu v oblasti migrace

Dohodu však chválí premiérka Meloniová v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Il Messaggero. Podle ní by smlouva s Albánií mohla sloužit jako model pro nastavení vztahů mezi EU a nečlenskými zeměmi v oblasti migrace. Cílem dohody podle ní je boj proti převaděčům, „prevence nelegální migrace“ a také omezení vstupu na italské území lidem, kteří k tomu nemají oprávnění.

Podle plánu italské vlády by měly mít tábory kapacitu 3000 lidí. Migranti by v nich měli zůstat po dobu řízení o azyl. Itálie zaplatí náklady na zřízení a provoz zařízení, Albánie by podle Říma neměla dostat za jejich umístění na svém území žádnou finanční kompenzaci.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek