EU vyčlenila dalších 61 milionů eur na pomoc Afgháncům po zemětřesení

Humanitární situace v Afghánistánu je nadále velmi znepokojivá, uvedla dnes Evropská unie a na pomoc Afgháncům vyčlenila dalších 61 milionů eur (1,5 miliardy korun). Naprostá většina zamíří k humanitárním organizacím, které působí přímo v Afghánistánu. Jeden milion eur (24,6 milionu korun) půjde na pomoc Afgháncům v sousedním Pákistánu. Prostředky pomohou zajistit základní ochranu a potraviny zejména pro lidi postižené říjnovým zemětřesením, uvedla EU.

„Nové finance pomohou řešit potravinovou krizi v Afghánistánu, kde téměř polovina populace trpí akutním nedostatkem potravin. Poslouží také k pokrytí dalších potřeb, jako je přístřeší, ochrana, zdravotní péče, výživa a voda a hygiena. Část finančních prostředků bude také podporovat afghánské uprchlíky vracející se do Afghánistánu, přičemž prioritou bude monitorování ochrany a okamžitá podpora v hostitelských komunitách,“ uvedla EU.

Evropská unie už dříve během letošního roku na pomoc Afghánistánu vyhradila 94 milionů eur (2,3 miliardy korun). Dalších 4,5 milionu eur schválila po zemětřesení, při němž na začátku října na západě Afghánistánu zemřelo asi 2500 lidí. Zemětřesení bylo jedním z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.

Zhruba tři čtvrtiny ze 40 milionů Afghánců potřebují humanitární pomoc, přes 90 procent obyvatelstva žije pod hranicí chudoby, uvádí EU. Do vlasti se navíc na konci října začaly vracet tisíce Afghánců žijících nelegálně v Pákistánu. Islámábád totiž nařídil všem imigrantům, kteří pobývají v zemi bez povolení, aby do 1. listopadu odešli, jinak jim hrozí deportace. Naprostá většina přistěhovalců v Pákistánu jsou Afghánci, ze zhruba čtyř milionů jich potřebné doklady nemá 1,7 milionu, uvádí pákistánská vláda.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek