Proč je připomínka Mezinárodního dne boje proti fašismu a antisemitismu letos zvláště důležitá

Každoročně 9. listopadu si u příležitosti Mezinárodního dne boje proti fašismu a antisemitismu připomínáme historii, která by se neměla opakovat. Ve světle událostí, jež v současnosti hýbou světem, si dnes uvědomujeme důležitost boje proti nenávisti, předsudkům a diskriminaci ještě o něco více než dříve. Jedním z důsledků války mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, jemuž EU čelí již nyní, je nárůst projevů antisemitismu a souvisejících trestných činů v řadě evropských zemí.

Problematika šíření nenávistných projevů ve společnosti nepřestává být aktuální ani v dnešních dnech, jelikož fašistické a antisemitské proudy nikdy zcela nevymizely. „Antisemitismus v Evropě přetrvává a popírání holokaustu stále existuje,“ uvedl izraelský prezident Isaac Herzog během projevu před poslanci Evropského parlamentu v lednu letošního roku. V té době ještě netušil, že jeho země bude o několik měsíců později čelit teroristickým útokům ozbrojenců Hamásu.

Během devátého listopadového dne roku 1938 v Německu vypukl největší protižidovský pogrom známý jako Křišťálová noc. Výročí této události je každoroční připomínkou hrůz Druhé světové války a utrpení lidí, kteří si prošli koncentračním táborem nebo přišli o život kvůli své víře či původu. Tato událost bývá považována za počátek holokaustu.

Nárůst projevů antisemitismu byl však v některých evropských zemích zaznamenán ještě před vypuknutím současného blízkovýchodního konfliktu, a to především v online prostoru. Francouzsko-německá studie na téma „Vzestup antisemitismu na internetu během pandemie“, kterou zadala k vypracování Evropská komise, srovnávala obsah sociálních sítí v prvních dvou měsících roku 2020 se stejným obdobím roku 2021. Výsledky studie ukázaly, že v období pandemie došlo k sedminásobnému nárůstu antisemitsky laděného obsahu na Twitteru, Facebooku a Telegramu ve francouzštině a více než třináctinásobnému nárůstu antisemitského obsahu v němčině.

„Vzdálenost mezi příspěvkem na Facebooku a rozbíjením náhrobků na hřbitově je kratší, než bychom si mohli myslet."

- Isaac Herzog, prezident Izraele (leden 2023)

Boj proti fašismu, rasismu a antisemitismu je jednou z dlouhodobých priorit EU. Evropská komise předložila v říjnu 2021 Strategii pro boj proti antisemitismu a podporu Židů žijících ve členských státech. Uvedená strategie obsahuje v rámci tří pilířů několik hlavních opatření – předcházení všem formám antisemitismu, ochrana a podpora židovského života, podpora výzkumu a vzdělávání o holokaustu a připomínání památky jeho obětí.

Náhledové foto: Unsplash
Zdroje: Rada EU, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek