Ústecký kraj získal z EU za uplynulé období na opravy silnic dvě miliardy Kč

Ústecký kraj získal z Integrovaného regionálního operačního programu za uplynulé programové období na opravy silnic dvě miliardy korun. Poslední proplacená dotace byla nyní ta na rekonstrukci silnice na Děčínsku. Náklady na opravu devítikilometrového úseku z České Kamenice na hranice okresu Česká Lípa byly zhruba 162 milionů korun, dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činila 143 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Peníze dostává kraj z Evropské unie až poté, co jsou stavby dokončeny. Silnici II/263, která vede obcemi Velká Bukovina, Karlovka, Huníkov a Česká Kamenice, opravovali dělníci od roku 2021 do letoška. Povrch velmi zatěžované komunikace silničáři vyměnili, opravili 29 propustků, most přes Huníkovský potok a vybudovali vpusti do dešťové kanalizace ve Velké Bukovině.

Poslední programové období Integrovaného regionálního operačního programu trvalo od roku 2014 do roku 2020. Ústecký kraj v několika výzvách získal přes dvě miliardy korun na opravy a stavby, u kterých celkové náklady činily 2,7 miliardy korun. Mezi ty největší patřil obchvat Chomutova. Stavba nové komunikace stála 823 milionů a motoristé se po ní po čtyřech letech prací poprvé projeli zhruba před rokem. Jižní obchvat Roudnice nad Labem na Litoměřicku za 458 milionů korun se otevřel v září 2021, dotace Integrovaného regionálního operačního programu činila 333 milionů korun. Tříkilometrová silnice se napojuje na příjezdovou cestu z dálnice D8, dopravu tak odvádí z památkové zóny města.

Další nákladnou silniční stavbou financovanou převážně z Integrovaného regionálního operačního programu byla oprava hlavního tahu z Děčína na Liberec, tedy úseku silnice II/262 z Děčína do Starého Šachova. Stavby vyšla zhruba na 570 milionů korun, dotace činila 431 milionů korun. Většinu nákladů uhradil kraj z evropské dotace také například u rekonstrukce mostu ve Štětí nebo opravy silnice Krásná Lípa – Velký Šenov na Děčínsku.

Čerpat prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu chce kraj i v novém programovacím období. Teď se připravuje rekonstrukce Benešova mostu v Ústí nad Labem za zhruba 646 milionů korun, z Integrovaného regionálního operačního programu by mohl kraj získat 525 milionů korun.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek