Lídři EU: Michael D. Higgins, irský prezident se zálibou v poezii a velkých psech

Ve svých 82 letech je Michael D. Higgins jedním z nejpopulárnějších prezidentů Irska. Oblibu si získal díky aktivismu v oblasti lidských práv, lásce k fotbalu i bernským salašnickým psům. Co vše má za sebou politik, který připomíná pohádkového hobita a ve volném čase píše básně?

MLÁDÍ, STUDIUM A OSOBNÍ ŽIVOT

Michael Daniel Higgins se narodil 18. dubna 1941 v irském Limericku. Kvůli nedostatku financí rodiny a špatnému zdravotního stavu otce způsobenému nadměrným pitím alkoholu, vyrůstal Higgins od svých pěti let ve skromných poměrech na farmě strýce a tety v hrabství Clare. Tam následně absolvoval základní i střední školu.

Ke studiu na vysoké škole nastoupil díky finanční podpoře mecenáše a díky své píli následně získal stipendium. V roce 1967 Higgins absolvoval magisterský obor sociologie na univerzitě v Indianě a Manchesteru.

Po studiu Higgins působil v akademické sféře jako statutární profesor na katedře politologie a sociologie na University College Galway a rovněž byl hostujícím profesorem na Southern Illinois University. Svých akademických funkcí se ale později vzdal, aby se mohl plně soustředit na politickou kariéru.

Higgins je od roku 1974 ženatý s herečkou Sabinou Higgins (rozenou Coyne), mají spolu 4 děti.

Higgins během studií © president.ie
Higgins s manželkou © president.ie

POLITICKÁ KARIÉRA

Higgins vstoupil v roce 1966 do politické strany Fianna Fáil, ale o dva roky později přešel do Labour Party (Irské strany práce). Za tu pak v letech 1969 a 1973 kandidoval v parlamentních volbách, v obou případech však neúspěšně. V letech 1973–1977 a 1983–1987 byl senátorem a rovněž opakovaně mezi lety 1981–1982 a 1990–1991 působil ve funkci starosty města Galway. Od roku 1993 byl ministrem kultury. V roce 2000 byl jmenován předsedou labouristů.

V roce 2010 Higgins oznámil svůj záměr kandidovat v prezidentských volbách v roce 2011. V předvolební kampani slíbil, že bude neutrálním prezidentem. V říjnu 2011 byl Higgins prohlášen za vítěze prezidentských voleb s celkovým počtem 1 007 104 hlasů, což bylo nejvíce v irské historii.  

Irský prezident během zahradní party © president.ie

HIGGINS JAKO IRSKÝ PREZIDENT

Michael D. Higgins oficiálně nastoupil do funkce irského prezidenta na dublinském hradě 11. listopadu 2011. Inaugurační obřad měl křesťanské, židovské i muslimské prvky. Higgins si brzy po zvolení do funkce vyjednal snížení svého vlastního prezidentského platu, který do té doby činil 325 000 eur ročně a byl snížen na 250 000 eur.

Přestože Higgins již během předvolební kampaně uvedl, že by v případě zvolení již neusiloval o druhé funkční období, v roce 2018 oznámil, že bude kandidovat znovu. Tehdy uvedl, že se ve svých 77 letech cítí ještě lépe, než když do prezidentského úřadu nastupoval. Následně s velkým náskokem a celkovým ziskem 56 % hlasů zvítězil nad protikandidátem Peterem Caseym a 11. listopadu 2018 započal druhé funkční období.

Přestože Higgins v roce 2023 oslavil již 82. narozeniny, je ve funkci stále aktivní. V lednu 2023 absolvoval několikadenní návštěvu Senegalu, v dubnu přijal amerického prezidenta Joea Bidena a v květnu se zúčastnil korunovace Karla III. a Camilly, což bylo vůbec poprvé, kdy se irský prezident zúčastnil korunovace britského panovníka.

HIGGINS A EVROPSKÁ UNIE

Rozhodnutí o Brexitu z června 2016 zásadně změnilo vztah Irska s Evropskou unií a exponenciálně zvýšilo zájem o evropské záležitosti ve veřejných debatách, kterých se Higgins sám velmi často účastní. Irský prezident dokonce vydal v roce 2021 soubor všech svých významných projevů s evropskou tématikou s názvem Reclaiming the European Street: Speeches on Europe and European Union.

"Evropa musí začít uvažovat nově, což vyžaduje novou symbiózu mezi sociální, ekonomickou, kulturní a etickou oblastí. Má-li být této symbiózy dosaženo, musí být provedeny změny v institucionální struktuře Unie."

Michael D. Higgins, Reclaiming the European Street
Irský prezident s britskou královnou
Irský prezident s fotbalovými fanoušky
Irský prezident s manželkou © president.ie, 2023

ZAJÍMAVOSTI

Higgins bývá často díky svému vzhledu i zájmům irskými satiriky označován za skřítka nebo hobita hovořícího v hádankách a verších.

Higgins vydal 4 sbírky básní a hojně přispíval do politických a filosofických periodik. Mezi jeho nejznámější básně patří „Smrt červené krávy“ a óda na osla „The Ass“.

Higgins je vášnivým chovatelem bernských salašnických psů. Po dlouhou dobu mu byli po boku psi Bród a Síoda. Síoda zemřel v roce 2020, jedenáctiletý Bród letos v dubnu. V současnosti má prezident s manželkou již pouze jednoho psa jménem Misneach.

Higginsovy zájmy zahrnují také lásku ke sportu. Každé léto se účastní dostihů v Galway, je velkým fotbalovým fanouškem a v minulosti působil jako prezident klubu Galway United.

"I recall the soft velvet of his ears, as he bent in habit for the winkers, the resignation too of his taking the bit past the surrender of his yellow teeth."

Michael D. Higgins, báseň Óda na osla

Náhledové foto: president.ie

Zdroj: president.ie, Britannica, Reuters, Irish Politics Forum

Sdílet tento příspěvek