Kroměřížská nemocnice zprovoznila nový CT přístroj s umělou inteligencí díky programu EU

Kroměřížská nemocnice má nový CT přístroj, který má software s umělou inteligencí. Pomůže s popisem snímků i hledáním nádorových ložisek. V pondělí to řekl primář radiodiagnostického oddělení Vladimír Trojek.

CT pomocí rentgenového záření umožňuje zobrazení vnitřního prostředí. Vyšetření pomocí nového přístroje je rychlejší, přesnější, lépe pracuje se získanými daty, má pokročilý software s umělou inteligencí, která vyčistí obraz, zbaví obrázky zbytečného šumu, řekl Trojek.

Přístroj stál 21 milionů korun. Jeho pořízením a zprovozněním nemocnice završila přístrojovou obměnu napříč odděleními, která si vyžádala celkem 138 milionů korun. Modernizace trvala dva roky, nemocnice na ni získala peníze z evropského programu React-EU, uvedla při dnešním představení CT přístroje předsedkyně představenstva nemocnice Lenka Mergenthalová.

Přístroj umí zobrazit půlmilimetrové řezy. „Má také rychlejší stůl, zajíždění a vyjíždění s pacientem je rychlejší. Pacienti nejsou v samotném přístroji dlouho,“ uvedl primář. Například CT mozku dříve trvalo 13 sekund, nyní je možné jej udělat za čtyři sekundy. „Má to hlavně výhodu, pokud jsou pacienti neklidní, nespolupracují, třesou se. Pacienti zadrží dech na několik sekund,“ řekl Trojek. Nižší jsou také dávky rentgenového záření.

„Požadovali jsme také vyšší nosnost vyšetřovacího stolu, kdy nyní disponujeme stolem s nosností až 300 kilogramů. Zároveň lze stůl snížit na minimální výšku 33 centimetrů od podlahy, což usnadňuje přesun pacienta z postele či sedačky. Také disponujeme přístrojem s větším otvorem gantry pro komfortnější vyšetření pacientů.“

Eva Prášilová, náměstkyně pro zdravotnické technologie a inovace

Nemocnice z programu React-EU obnovila přístrojovou techniku a vybavení na většině pracovišť. Týkalo se to jednotek intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitačního oddělení, interních i chirurgických oborů i operačních sálů, šlo o laparoskopické a artroskopické věže.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek