Prague European Summit: Ocenění Vision for Europe obdržela Věra Jourová

Ve středu 15. listopadu proběhl první den mezinárodní konference Prague European Summit 2023. Vrcholem programu bylo již tradičně slavnostní udělování ocenění Vision for Europe, které každoročně obdrží vybraná osobnost, která se během života výrazně zasadila o budování a rozvoj evropských ideálů. V letošním roce cenu převzala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

V pražském Lichtenštejnském paláci ve středu odstartoval devátý ročník akce Prague European Summit, který slouží od roku 2015 jako platforma pro pravidelnou strategickou debatu na vysoké úrovni o budoucnosti Evropské unie a aktuálních evropských otázkách. Přibližně hodinu po poledni se v paláci na Kampě sešlo více než 500 vrcholných politiků, politických komentátorů, představitelů think-tanků, zástupců podnikatelské sféry, osobností veřejného života, mladých lídrů i zástupců veřejnosti z celého světa.

Po úvodním zahájení ze strany zástupců Úřadu vlády ČR, Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a Ústavu mezinárodních vztahů Praha byly na programu plenární diskuze na témata spojená s posilováním odolnosti Evropy v dobách globálních krizí. Po sedmé hodině večer přišel na řadu slavnostní ceremoniál spojený s předáváním ocenění Vision for Europe.

V předchozích letech cenu získala řada zahraničních osobností, které se zasadily například o posilování mírové spolupráce mezi evropskými národy, rozvoj spravedlivého institucionálního uspořádání evropské integrace, zpřístupnění evropské integrace evropské veřejnosti nebo překonávání předsudků a mylných představ souvisejících s integračním procesem.

V loňskem roce cenu obdržel jako vůbec první český laureát bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jehož jméno bylo během prvního dne summitu opakovaně zmiňováno. Letošní ocenění Vision for Europe včera převzala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová a cena tak po roce znovu putuje do českých rukou. „Oceněním jsem poctěna a znamená pro mě velký závazek. V jakékoliv pozici budu vždy bojovat za Evropu, která by měla zůstat dobrým místem pro život, studium a práci. Místem, kde mají lidé svobodu volby i volného pohybu,“ uvedla v reakci na ocenění.

Věra Jourová v současnosti řídí činnost Komise týkající se hodnot, transparentnosti a dodržování zásad právního státu. V minulosti působila na pozici ministryně pro místní rozvoj, v roce 2014 byla zvolena evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů. V létě příštího roku Jourové vyprší mandát, čímž se uzavře její desetiletá etapa v Evropské komisi.

Foto: Prague European Summit

Sdílet tento příspěvek