Lídři EU: Kaja Kallas, nová Železná lady Evropy

„Železná lady současnosti“, tak je mezinárodními médii často přezdívána estonská předsedkyně vlády Kaja Kallas. Přízvisko po Margaret Thatcher Kallas zdědila především díky svému nekompromisnímu prostoji k Rusku a nebojácnosti sdílet názory, které mohou být nepopulární. Jaká je životní a kariérní dráha předsedkyně jedné z nejvíce proukrajinských vlád světa a o co opírá svůj rázný postoj k politice vůči Rusku?

MLÁDÍ A STUDIUM

Kaja Kallas se narodila 18. června 1977 v Tallinnu. Jejím otcem je Siim Kallas, který v roce 1994 založil Estonskou reformní stranu, jejíž šéfkou je Kallas v současnosti. Vystudovala práva na Tartuské univerzitě v roce 1999 a od roku 2007 navštěvovala Estonskou obchodní školu, kde v roce 2010 získala titul v oboru ekonomie.

Po studiu se stala členkou Estonské advokátní komory a v roce 2002 advokátkou. Rovněž pracovala jako kouč na estonské obchodní škole.  

Kromě rodné estonštiny hovoří plynně anglicky, rusky a francouzsky.

POLITICKÁ KARIÉRA

V roce 2010 Kallas po vzoru svého otce vstoupila do Estonské reformní strany. Její politická kariéra však naplno začala až rok poté a v letech 2011 až 2014 působila jako poslankyně estonského parlamentu a předsedala Výboru pro hospodářské záležitosti. Od roku 2014 povýšila na post předsedkyně frakce.

Od domácí politiky Kallas mezi lety 2014 a 2018 přesídlila k politice evropské. Jako poslankyně Evropského parlamentu se zabývala především strategií jednotného digitálního trhu a vztahy s Ukrajinou. Na konci funkčního období ji dokonce časopis Politico označil za jednu ze 40 nejvlivnějších europoslankyň a jednu z nejvlivnějších žen v Bruselu.

Od roku 2019 se Kallas opět vrátila na domácí půdu a vyhrála volbu předsedkyně Estonské reformní strany. Kaja Kallas se tak stala první ženou v Estonsku v čele velké politické strany. Tento post v roce 2020 úspěšně obhájila.

PREMIÉRKA ESTONSKA S RÁZNÝM POSTOJEM K RUSKU

Po tom, co v roce 2021 kvůli korupčnímu skandálu rezignoval bývalý premiér Estonska, Jüri Ratas, po sestavení koaliční vlády 18. července 2021 stala premiérkou. Během své dosavadní premiérské dráhy si v roli premiérky prošla obdobím mnoha krizí. Na světové i domácí scéně si však jméno udělala především díky své reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Kallas se velmi rázně vymezovala proti projektu NordStream 2 a přímo volala po jeho ukončení. Byla mezi prvními evropskými politiky, co po Evropské unii začaly vyžadovat nastavení sankcí vůči Rusku a ruského prezidenta Vladimira Putina označila za válečného zločince. V návaznosti na toto označení se veřejně stavěla se proti jakékoliv formě dialogu s ruským prezidentem. Před rizikem eskalace konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem i rizikem evropské provázanosti s ruským režimem však Kallas varovala již před vypuknutím samotného konfliktu.

Estonská premiérka se svojí proukrajinskou politikou stala nejen nejoblíbenějším politikem Estonska, ale i hlavní tváří pomoci Ukrajině na evropské i mezinárodní úrovni.

„Proč s ním mluvit? Opravdu, proč? Je to válečný zločinec. Samozřejmě mu nevidím do hlavy a nedokážu proniknout kremelskými zdmi, ale mám pocit, že pokud mu bude pořád někdo volat, nedojde mu, že je izolovaný,“

V roce 2022 Kallas jasným vítězstvím v parlamentních volbách obhájila post premiérky Estonska. I ve svém druhém volebním období se hlasitě zasazuje o podporu Ukrajiny a to především o její zahrnutí do Evropské unie, které označila za „morální povinnost“.

KALLAS A EVROPSKÁ UNIE

Během ruské války na Ukrajině Kaja Kallas pevně spolupracovala s Evropskou unií a jejími představiteli. V říjnu 2022 například společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen reagovala na ruské bombardování ukrajinských měst a civilistů přímo z estonsko-ruské hranice.

Dle serveru iRozhlas navíc Kaju Kallas historik Timothy Garton Ash spolu s premiéry Španělska a Nizozemska označil za jednu ze tří klíčových hráčů, kteří mohou spolupracovat na budování nové a dynamické Evropské unie.

ZAJÍMAVOSTI

Nekompromisní politika estonské premiérky vůči Rusku vychází i z osobní zkušenosti šestačtyřicetileté političky. Sama její matka byla během druhé světové války jako šestiměsíční nemluvně deportována stalinským režimem spolu s matkou a babičkou na Sibiř. 

„Mé matce bylo pouhých šest měsíců, když ji spolu s její maminkou a babičkou deportovali v dobytčáku na území, kterému Estonci přezdívají Chladná země,“

Odkloníme-li se od tématu rusko-ukrajinké války, Kallas se ve volném čase věnuje například estonskému folklóru. Video publikovala k příležitosti zveřejnění zebříčku vlivných estonských osobností, kde se umístila na první příčce.

Přibližně před týdnem dala Kallas veřejně najevo svůj zájem o post generální tajemnice Severoatlantické aliance, až se příští rok nejvyšší funkce v Alianci uvolní. Současný politický šéf NATO Jens Stoltenberg by měl odstoupit v říjnu příštího roku po deseti letech ve funkci.

KAUZY A KONTROVERZE

Ani veřejností oblíbená estonská premiérka se však v neposlední době nevyhnula aféře, která ji z místa předsedkyně vlády málem sesadila. Estonská média v srpnu zveřejnila informaci, že i přes silné proukrajinské zájmy estonské premiérky je její manžel aktivním podnikatelem v Rusku, a to i po ruské invazi na Ukrajinu. Firma přepravovala zboží pro estonskou společnost Metaprint obchodující s kovovými obaly. Podle deníku Eesti Päevaleht na tom od začátku války na Ukrajině vydělala 1,5 milionu eur. Rezignaci kvůli této kauze však estonská premiérka popřela a své místo si udržela.

Foto:

Zdroj: valitsus.ee, Britannica, Politico

Sdílet tento příspěvek