Začíná summit Evropské unie a Kanady

Kanadský předseda vlády Justin Trudeau dnes přivítá vedoucí představitele Evropské unie ve městě St. John’s v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Již 19. summit lídrů EU a Kanady bude hostit předsedu Evropské rady Charlese Michela a předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyen. Setkání má stvrdit již tak silné vztahy mezi Kanadou a Evropskou unií a zdůraznit společný závazek demokratických hodnot, multilateralismu a mezinárodního řádu.

Vedoucí představitelé Unie by měli během dvoudenního jednání znovu potvrdit dlouhodobý závazek EU a Kanady k podpoře Ukrajiny, včetně vlastních bezpečnostních závazků, vojenské pomoci, obnovy a reforem potřebných pro integraci Ukrajiny do EU. Očekává se, že se bude jednat i o vývoji situace na Blízkém východě. Dále se se bude řešit téma trojí globální krize (tj. změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti a znečištění). Dojde i na téma posílení dlouhodobé spolupráce v oblasti energetiky a jednání o možném příspěvku Kanady k misi EU v Arménii v rámci společné bezpečnostní a obranné politiky.

„Dobré vztahy mezi Kanadou a EU jsou důležitější než kdy jindy. Těším se na setkání s prezidentem Michelem a předsedkyní von der Leyen, abychom prodiskutovali, jak můžeme řešit nejnaléhavější výzvy naší doby. Společně budeme pracovat na růstu střední třídy, zlepšování kvality života a budování čistých ekonomik na obou stranách Atlantiku.“

Justin Trudeau, premiér Kanady

Vztahy mezi EU a Kanadou se opírají o dohodu o strategickém partnerství a o Komplexní hospodářskou a obchodní dohodu (CETA). Tyto dohody výrazně podpořily ekonomiky obou signatářů a přispěly k užšímu partnerství mezi EU a Kanadou.


Autor: Nicole Králová
Zdroje: Rada EU, Prime Minister of Canada (pm.gc.ca)
Foto: CDE

Sdílet tento příspěvek