Tvoříme Evropu s Pavlínou Macounovou: „Účast mládeže na programech Erasmus+ zaměstnavatelé oceňují“.

Zajímá tě neformální vzdělávání jako jsou výměny mládeže či dobrovolnictví? Nevíš, jak se zapojit nebo jaké jsou podmínky? Poslechni si epizodu podcastu „Tvoříme Evropu“ s Pavlínou Macounovou, národní koordinátorkou Eurodesku v Domě zahraniční spolupráce.

V Eurodesku se věnujete neformálnímu vzdělávání. Jaký je rozdíl mezi neformálním a formálním vzděláváním?

Teď budu mluvit v rámci svojí agendy, protože neformální vzdělávání je široký pojem. Myslím si, že se neformálně vzděláváme každý den, ale v rámci té mé agendy, v rámci Eurodesku, propagujeme skutečnost, že Erasmus+ není jenom pro formální vzdělávání, tedy jenom pro vysoké, střední nebo odborné školy, ale že je i pro neformální vzdělávání, jako jsou neziskovky. Zkrátka existují příležitosti, během kterých si mladí lidé mohou vyzkoušet něco, co je neformálně vzdělá.

Co si pod pojmem „neformální vzdělávání“ můžeme představit? Jaké typy projektů?

U nás existují dva programy v tom neformálním vzdělávání, na které se na našem oddělení zaměřujeme, tedy nejenom já, ale i kolegové, kteří ty projekty administrují. Máme na starosti Erasmus+ program, řekla bych ten největší v rámci Domu zahraniční spolupráce, a pak Evropský sbor solidarity. V těchto dvou programech existují příležitosti, které se síť Eurodesk snaží propagovat mezi mladé lidi, kterým je 13 až 30 let. Mezi ty příležitosti patří například mobility, což je soutěž DiscoverEU, to je takový náš nový člen Erasmus+ rodiny, pak to jsou výměny mládeže, výměny pracovníků s mládeží a třeba i dobrovolnictví, které spadá pod Evropský sbor solidarity, anebo i skutečnost, že si mladí lidé mohou podat projekt, a to ať už solidární projekt nebo se mohou zapojit do aktivit participace mládeže. Dochází tam tedy i k podpoře aktivního občanství skrze naše programy.

Je potřeba se přihlásit do nějakého výběrového řízení, anebo je během celého roku možnost se do všeho zapojit?

Každá příležitost má svá specifika zapojení. Začnu s DiscoverEU soutěží, protože nejen, že je to novinka, ale je to pro čerstvě 18leté mladé lidi, takže je to vstup do Erasmu. Je skvělé, že když se mladí lidé zapojí, tak nejenom, že mají možnost vyhrát jízdenku po Evropě zdarma, ale zjistí, že jsou další příležitosti. Do toho zapojení si stačí sledovat deadliny. Výzvy jsou dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Určitě doporučím sledovat naše stránky, ať už Dům zahraniční spolupráce nebo Eurodesk.cz, kde se cíleně snažíme informovat mladé lidi.

Během těchto dvou období je tedy možné se zapojit, a to na stránkách Evropské komise, protože je dobré i zmínit, že DiscoverEU soutěž je iniciativou Evropské komise a jediné, co mladí lidé udělají, je, že vyplní pět otázek a čekají, jestli vyhrají nebo ne. Ta šance v Česku je doopravdy velká, každé kolo se sice liší, ale máme 815-850 jízdenek a vyhrává každý druhý, každý třetí. Je skvělé tedy, že ta šance je veliká, a ještě bych chtěla zmínit, že když si to mladý člověk hlídá dostatečně dopředu a nevyhraje náhodou, tak se může zapojit ještě jednou, protože se to posouvá o půl roku. Letos na podzim mohli soutěžit mladí lidé narození v roce 2005 a musím říct, že bylo skvělé vidět, jak se to zapojení stále zvyšuje a chtěla bych podotknout, že to je i určitě díky síti Eurodesk, která působí v regionech.

Kdyby někdo poslouchal a chtěl vyhrát jízdenku po Evropě zdarma, tak určitě neváhejte a sledujte nás, protože na jaře bude další příležitost.

Existuje i novinka, a to finanční podpora pro znevýhodněné mladé lidi. Evropská komise a tyto programy myslí na mladé lidi, které mají nějaké znevýhodnění a snaží se jim zpřístupnit i tyto příležitosti. Příležitosti v tomto jsou tedy opravdu pro všechny. Jediné co, tak zrovna DiscoverEU soutěž je pouze pro čerstvě 18leté, takže to může být takový krásný dárek k 18. narozeninám.

Sdílet tento příspěvek