Bankám na Slovensku podle analýzy rostou zisky pomaleji než v EU

Ziskovost bank na Slovensku od loňska zaostává za většinou zemí Evropské unie, problémy se splácením půjček po růstu úrokových sazeb může mít jen malá část obyvatel i podniků. Informovala o tom dnes slovenská centrální banka (NBS). Nová vláda premiéra Roberta Fica podle svého programového prohlášení počítá s vyšším zdaněním bank, kabinet také připravuje podporu pro lidi, kteří splácejí hypoteční úvěr.

„V evropském kontextu platí, že míra ziskovosti je podstatně slabší než v jiných státech,“ řekl na tiskové konferenci ředitel odboru finanční stability NBS Marek Ličák.

Důvodem tohoto vývoje podle něj je, že banky na Slovensku pomaleji přenášejí obecné zvýšení úrokových sazeb na své klienty. Úrokové příjmy slovenského bankovního sektoru tak rostly pomaleji než peněžním ústavům v zahraničí.

Banky na Slovensku za první tři letošní čtvrtletí meziročně zvýšily čistý zisk souhrnně o více než polovinu na téměř 875 milionů eur (21,4 miliardy Kč), a hospodařily tak s nejlepším výsledkem nejméně od zavedení eura v zemi v roce 2009. Vyšší ziskovost podle Ličáka souvisela hlavně s půjčkami pro podniky, u kterých banky dokázaly rychleji promítnout nárůst tržních úrokových sazeb.

Fico dříve řekl, že jeho nynější vláda chce, aby celkové zdanění bank v příštím roce bylo podstatně vyšší než dosud. Detaily kabinet zatím nepředstavil, neuvedl ani podrobnosti chystané podpory hypotečním dlužníkům.

NBS uvedla, že většina dlužníků na Slovensku po zvýšení úrokových sazeb splácení úvěrů zvládá, do budoucna by problém mohly mít nejvíce zadlužené domácnosti. Z podniků čelí největšímu riziku sektor komerčních nemovitostí, slovenští developeři ale mají podle NBS dostatečné marže, aby vyšší úrokové náklady pokryli. Objem nesplácených úvěrů od června na Slovensku sice stoupl, míra selhaných půjček se ovšem nadále drží blízko svých minim. Problémy se splácením měly hlavně podniky z průmyslu a stavebnictví.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek