Jourová ocenila protikorupční snahy Ukrajiny, zemi ale podle ní ještě čeká práce

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová dnes v Kyjevě ocenila snahy Ukrajiny v boji proti korupci, informovala agentura Ukrinform. Zemi, která doufá v členství v Evropské unii, ale podle Jourové čeká ještě další práce, pokud chce zavést stabilní a trvalý protikorupční systém.

Evropská komise doporučila na začátku listopadu zahájit s Ukrajinou přístupová jednání. Je podle ní nicméně potřeba, aby země, která se už déle než rok brání ruské vojenské agresi, pokračovala ve svém reformním úsilí. Návrh unijní exekutivy budou ještě muset na svém prosincovém summitu jednomyslně schválit prezidenti a premiéři členských zemí EU.

„Jsem ráda, že jsem mohla přijet do Kyjeva,“ oznámila Jourová ukrajinsky na sociální síti X svůj příjezd do Kyjeva. Svou návštěvu země, která od loňského února bojuje proti ruským invazním silám, pak porovnala se situací v roce 2017 a uvedla, že na ní zlepšení udělalo dojem.

„V porovnání s rokem 2017 jsem teď úplně v jiném státě. Myslím si, že Ukrajinci mají staré Ukrajiny plné zuby, že chtějí nový systém. Chtějí vidět dobře fungující instituce, které prošetřují případy korupce na všech úrovních,“ uvedla Jourová.

Do budoucna by podle místopředsedkyně EK měla Ukrajina ještě přijmout například zákon o lobbingu.

„Můj vzkaz Bruselu a členským státům, které rozhodnou v procesu přijetí Ukrajiny, je, že Ukrajina dělá vše pro to, aby boj proti korupci posílila,“ dodala Jourová.

Evropská unie udělila Ukrajině postavení kandidátské země čtyři měsíce po ruské invazi. Pro zahájení přístupových jednání EU stanovila sedm podmínek, mezi nimiž je reforma soudnictví či omezení korupce. Ty zatím Kyjev všechny nesplnil, musí tedy i nadále pokračovat v reformách, vyplynulo z nedávno zveřejněné hodnotící zprávy. Další hodnocení reforem by mělo přijít v březnu 2024.

„Navzdory rozsáhlé invazi Ruska v únoru 2022 a ruské brutální útočné válce pokračovala Ukrajina v pokroku v oblasti demokratických reforem a reforem právního státu. Udělení statusu kandidáta na členství Ukrajiny v EUv červnu 2022 dále urychlilo reformní úsilí,“ napsala ve své zprávě EK.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek