Komise tvrdí, že akvizice iRobotu firmou Amazon může omezit hospodářskou soutěž

Evropská komise má za to, že plán amerického internetové prodejce Amazon převzít za 1,4 miliardy dolarů firmu iRobot, by mohl vytlačit konkurenční robotické vysavače na jejím internetovém portálu. Komise o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě. Společnost iRobot vyrábí vysavač Roomba. Amazon uvedl, že s Komisí spolupracuje.

Regulační orgány po celém světě se zvýšenou pozorností sledují velké technologické firmy, které kupují menší konkurenty a hromadí množství dat, což může posílit jejich dominantní postavení na trhu nebo pomoci při expanzi na další trhy, upozorňuje Reuters. Společnost Amazon oznámila transakci loni v srpnu.

„Společnost Amazon by případně měla možnost a motiv omezit konkurenty společnosti iRobot pomocí několika omezujících strategií, jejichž cílem by bylo zabránit konkurentům v prodeji robotických vysavačů na internetovém tržišti společnosti Amazon a/nebo by mohla zhoršit jejich přístup k portálu,“ uvedla Komise.

Komise dále zdůraznila, že internetový obchod Amazon je důležitým kanálem pro robotické vysavače (RVC) ve Francii, Německu, Itálii a Španělsku. Amazonu zaslala takzvané prohlášení o námitkách, v němž detailně rozvedla své obavy.

Akvizici už schválil britský antimonopolní úřad (CMA). Návrhem transakce se zabývá také Federální obchodní komise (FTC) ve Spojených státech.

Zdroj: Evropská komise, Unsplash

Sdílet tento příspěvek