Míra nezaměstnanosti v EU v říjnu zůstala na šesti procentech

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu zůstala podle sezonně přepočtených údajů na zářijové hodnotě šest procent. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V České republice nezaměstnanost vzrostla na 2,9 ze zářijových 2,7 procenta a je v unii třetí nejnižší po Maltě a Polsku.

V eurozóně míra nezaměstnanosti zůstala proti říjnu rovněž beze změn a je na 6,5 procenta, proti loňskému říjnu je pak o desetinu bodu nižší. Podle odhadů Eurostatu bylo v říjnu v EU bez práce 13,171 milionu lidí, z toho 11,134 milionu v eurozóně. Ve srovnání se zářím se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 71.000 a v eurozóně o 48.000. V porovnání s loňským říjnem se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 27.000, zatímco v eurozóně se o 28.000 lidí snížil.

Zpráva Eurostatu rovněž ukázala, že v Česku se v říjnu snížila míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii do 25 let, a to na 7,1 procenta ze zářijových 9,3 procenta. V celé EU míra nezaměstnanosti v této věkové kategorii stoupla na 14,8 ze zářijových 14,7 procenta.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od dat Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v říjnu klesla na 3,5 procenta, a byla tak o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek