Zástupci států EU jednají v Bruselu o kohezních fondech a jejich budoucnosti

Ministři Evropské unie se dnes v Bruselu zabývají budoucností kohezní politiky, tedy politiky vyrovnávání ekonomických a sociálních rozdílů mezi jednotlivými zeměmi i regiony EU. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Radima Sršně je potřeba v této souvislosti debatovat i o budoucím rozšiřování Evropské unie a jeho dopadech.

„Vnímáme kohezní politiku jako klíčovou politiku EU, je to něco jako lepidlo evropské integrace a diskuze o její budoucnosti jsou klíčové, protože pokud nebude kohezní politika, nebude Evropa,“ řekl v Bruselu náměstek Sršeň. Kohezní fondy EU mají zvýšit životní úroveň v chudších unijních regionech.

Závěry, které připravilo španělské předsednictví EU ohledně budoucnosti kohezní politiky, Česká republika podle Sršně podporuje. „Líbí se nám důraz na to, aby kohezní politika byla formována na míru pro každý region. Dále zdůrazňujeme, že kohezní politika by měla být pro všechny regiony, samozřejmě s akcentem na ty nejzaostalejší,“ řekl náměstek českého ministra pro místní rozvoj. „Také bychom rádi větší flexibilitu a je pro nás důležité, aby základním kritériem pro stanovení alokací a směřování kohezní politiky zůstalo HDP na obyvatele,“ dodal Sršeň k současné debatě v Bruselu.

Budoucnost kohezní politiky se řešila již za českého předsednictví loni na podzim. „Je třeba se připravit na budoucnost, potřebujeme soudržnost více než dřív. Nikdo nesmí mít pocit, že je opuštěný, zvláště v době, kdy máme kolem sebe tolik nebezpečí. Je potřeba být spolu a společně bojovat pro lepší budoucnost,“ uvedla k tomu tehdy evropská komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová.

Náměstek Sršeň doplnil, že do současných debat je klíčové zahrnout i budoucí rozšíření Evropské unie. „Jednotlivé státy, i my, si necháváme vypracovat různé dopadové studie a je nutné se o tom bavit,“ řekl s tím, že nejde jen o Ukrajinu, ale i Moldavsko, Gruzii a země západního Balkánu. „Klíčové bude, kdo a kdy přistoupí, i na tom budou záležet dopady nejen na kohezní politiku, ale i na ostatní politiky, třeba zemědělskou,“ uzavřel.

Zdroj: ČTK, Rada EU

Sdílet tento příspěvek