Studenti Univerzity Hradec Králové se dozvěděli o možnostech práce v institucích EU

Jaké je to pracovat pro Evropskou unii? Jak probíhají výběrová řízení? V čem spočívají výhody práce v evropských institucích? O tom a mnohem více informoval zájemce seminář Eurocentra Hradec Králové.

Dne 21. listopadu 2023 měli studenti Univerzity Hradec Králové jedinečnou příležitost dozvědět se více informací o možnostech kariéry v institucích EU, a to tzv. z první ruky od bývalého zaměstnance Evropské komise, p. Martina Páva, který dlouhodobě žije v Bruselu a práci pro instituce EU zasvětil většinu svého pracovního života.

Akce se konala ve spolupráci s Katedrou politologie Filozofické fakulty, kde jsou magisterské obory studia zaměřeny na Latinskou Ameriku a Africká studia, velká část diskuse se proto zaměřila na práci v delegacích EU ve třetích zemích. Dotazy z řad studentů se týkaly i zásad bezpečnosti práce v třetích zemích, které byly doplněny o osobní zkušenosti p. Páva a jeho kolegů.

Návštěvníci se dále seznámili s fungováním Evropského úřadu pro výběr personálu (EPSO), jednotlivými koly výběrových řízení a různými kategoriemi zaměstnanců. Zmíněny byly i možnosti stáží v institucích EU, zejm. v Evropském parlamentu a Evropské komisi, příležitosti stáží u poslanců Evropského parlamentu, stejně jako v lokálních organizacích zaměřených na oblast Evropské unie, ať už se jedná o příležitosti, které studentům nabízí kanceláře Eurocentra, nebo střediska Europe Direct. Účastníci se také zajímali o možnosti získání zahraničních zkušeností v dobrovolnických projektech skrze Evropský sbor solidarity a doplňující informační materiály. O tom, že beseda studenty namotivovala, hovoří fakt, že většina dotázaných, dle jejich vyjádření, uvažuje o přihlášení se do výběrových řízení v EU v budoucnu.

Zajímá i Vás práce pro EU?

Přehled aktuálních pracovních nabídek v EU naleznete zde: https://euroskop.cz/2023/12/01/prehled-aktualnich-pracovnich-nabidek-v-eu-eurohpcju-eurojust-eige-cinea-a-euaa/

Publikace „Průvodce labyrintem výběrových řízeních do EU“ ke stažení na této stránce: https://euroskop.cz/2023/03/28/pruvodce-labyrintem-vyberovych-rizeni-do-instituci-eu/

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality