V Dubaji probíhá klimatická konference COP28, světoví zástupci jednají o dalším společném postupu proti klimatickým změnám

Minulý týden v Dubaji začala klimatická konference COP28. Změna klimatu je jednou z největších globálních výzev naší doby. Dle zprávy UNEP se nedaří naplňovat závazky Pařížské dohody, v rámci níž si lídři stanovili cíl udržet oteplení výrazně pod dvěma stupni celsia. Během dvoutýdenního jednání bude přes 70,000 delegátů jednat o dalším společném postupu, jak snížit emise skleníkových plynů a zpomalit oteplování planety. Mezi stěžejní témata konference patří odklon od fosilních paliv, nebo zřízení nového fondu na podporu nejzranitelnějších zemích, tzv. Loss and Damage Fund.

Po zahájení letošní klimatické konference, jinak také přezdívané olympijské hry klimatické diplomacie, rovněž přichází zpráva od Světové meteorologické organizace, že letošní rok bude pravděpodobně nejteplejším v dějinách. Znepokojivé klimatické trendy naznačují, že lidstvo čekají v budoucnu častější záplavy, požáry, vlny veder a tání ledovců. Konferenci ve čtvrtek zahájil její předseda sultán al-Džábir, který během svého proslovu vyzval země a společnosti využívající fosilní paliva a požádal je, aby spolupracovaly na dosažení globálních cílů v oblasti klimatu. Na úvod summitu v Dubaji sultán rovněž vyzval k minutě ticha za „všechny civilisty, kteří zemřeli během probíhajícího konfliktu v Gaze“, uvedla agentura AFP.

Jednání potrvají nejméně do 12. prosince. V pátek a sobotu, 2. a 3. prosince, v Dubaji vystoupily desítky politických lídrů včetně českého premiéra Petra Fialy v rámci Světového summitu o opatřeních v oblasti klimatu, který probíhal na okraj konference COP28. Mimo českého premiéra se zúčastnil například i Generální tajemník OSN António Guterres, který vyzval k okamžitému ukončení spalování fosilních zdrojů energie. Britský král Karel III. pak účastníky vyzval k tomu, aby z COP28 učinili „kritický bod obratu pro skutečnou transformační akci“.

„Klimatická změna je jednou z největších globálních výzev naší doby. Související rizika se týkají každého, ale některé regiony čelí větším nebezpečím než jiné,“ řekl na úvod svého sobotního projevu český premiér. Fiala potvrdil, že Česko podporuje jak cíle Pařížské klimatické dohody, tak i obecné cíle Evropské unie v oblasti klimatu, a to včetně cíle do roku 2050 transformovat ekonomiku, tak aby byla uhlíkově neutrální. Rovněž apeloval na rozvoj jaderné energeticky a zdůraznil význam obnovitelných zdrojů. Uvedl také, že Česká republika je připravena v příštích čtyřech letech poskytnout až čtyři miliony dolarů (asi 90 milionů korun) do globálního fondu na pomoc rozvojovým zemím v boji proti změně klimatu.

Česká republika se spolu s například USA, Velkou Británií, Francií nebo Švédskem, připojila k deklaraci “Tripple Nucelar”, v rámci níž státy prosazují ztrojnásobení kapacity jaderných zdrojů. Na tomto setkání dvaceti jedna států vedle E. Macrona a J. Kerryho vystouil i Petr Fiala. V projevu zdůraznil, že bez jaderných zdrojů nelze dosáhnout uhlíkové neutrality. Zvýšení podílu jaderné energie v Evropě by dle signatářů pomohlo evropským zemím snížit závislost na ropě a plynu z Ruska, vyžadovalo by však velké investice.

Doprovodný program Evropské unie

Kromě samotného programu konference probíhá v rámci COP28 více než 90 doprovodných akcí týkajících se otázek souvisejících s klimatem, které pořáda Evropské unie. Akce se týkají široké škály témat, od energetické transformaceaž po to, jak mohou opatření v oblasti boji s klimatickou změnou podpořit sami občané. Tyto akce se konají jak osobně Dubaji a v Bruselu, tak online. Program i živé přenosy doprovodného programu naleznete na tomto odkaze.

Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek