Von der Leyenová v Pekingu vyzvala k řešení nerovnováhy a sporů mezi EU a Čínou

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na dnešním summitu EU a Číny vyzvala k řešení „nerovnováhy a sporů“ mezi Bruselem a Pekingem. Čínský prezident Si Ťin-pching při dnešním setkání s čelnými představiteli Evropské unie v Pekingu zdůraznil, že EU a Čína by se neměly vzájemně vnímat jako rivalové a dostávat se do konfliktu kvůli svým odlišným politickým systémům. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

„Čína je nejdůležitějším obchodním partnerem EU, existuje ale očividná nerovnováha a spory, které musíme řešit,“ prohlásila podle agentury AFP von der Leyenová na první osobní schůzce nejvyšších představitelů Číny a EU po více než čtyřech letech.

Schůzky s prezidentem Siem se společně s von der Leyenovou účastnil předseda Evropské rady Charles Michel. „Evropská unie chce stabilní a vzájemně prospěšný vztah s Čínou. Přirozeně ale dnes budeme propagovat naše evropské hodnoty, včetně lidských práv a demokracie,“ podotkl podle AFP Michel.

Podle čínského prezidenta má Peking zájem, aby EU byla jeho klíčovým hospodářským a obchodním partnerem, a chce s Evropskou unií spolupracovat i ve vědě a technologiích, včetně umělé inteligence.

„Čína a EU by měly být partnery ve vzájemně výhodné spolupráci a neustále posilovat vzájemnou politickou důvěru,“ řekl Si Michelovi a von der Leyenové. EU by také měla s Čínou spolupracovat na zajištění globální stability a „měla by se vyvarovat všech druhů vměšování“, uvedl Si.

Na jednodenní návštěvu do Číny přijel i šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Evropští představitelé se mají setkat nejen s prezidentem, ale také s premiérem Li Čchiangem. Podle tiskových agentur však nelze od summitu očekávat žádné konkrétní závěry.

EU a Čínu rozděluje mnoho otázek, ať už je to velký obchodní deficit EU s Čínou či mezinárodní záležitosti, včetně ruské invaze na Ukrajinu. Čína udržuje blízké vztahy s Ruskem, a ačkoli vyzývá k respektování územní celistvosti všech států, včetně Ukrajiny, nikdy Moskvu za vpád do sousední země veřejně neodsoudila.

Zástupci EU mají v úmyslu vyzvat čínské vedení, aby se snažilo přimět Rusko k zastavení agrese vůči Ukrajině a stažení jednotek z této země. EU chce Čínu rovněž vyzvat, aby zabránila pokusům Ruska obcházet sankce, které byly proti Moskvě vyhlášeny.

Zdroj: ČTK

Foto: Profimedia, ČTK

Sdílet tento příspěvek