Od ledna se zřejmě zmírní pravidla pro hlášení obchodu uvnitř EU celníkům

Od ledna se zřejmě zvýší spodní hranice objemu transakcí, od kterých musí firmy hlásit celní správě obchodní výměnu s jinými státy Evropské unie. Předpokládá to návrh nařízení vlády, kterým se bude kabinet zabývat ve středu. Ministerstvo financí změnu navrhlo s ohledem na zvýšení cenové hladiny v posledních letech, kvůli kterému se povinnost podávat hlášení začínala týkat stále více firem.

V současnosti je spodní práh, od kterého firmám nastává povinnost hlášení podávat, 12 milionů korun. Hodnota byla stanovena od roku 2019. Ministerstvo financí navrhuje zvýšit tento práh na 15 milionů korun, aby se zohlednil vývoj inflace v posledních čtyřech letech.

Důvodová zpráva k návrhu nařízení upozorňuje, že loni muselo podat hlášení 11.404 firem při vývozu zboží a 14.213 při dovozu. Od posledního nastavení prahu se tak počet vývozních firem zatížených povinností zvýšil zhruba o 700, počet dovozních firem o 1000. Údaje za letošní rok zatím nejsou k dispozici, trend byl ale po všechny roky platnosti prahu rostoucí. Zvýšení prahu by podle ministerstva financí mělo snížit administrativní zátěž celních hlášení, se kterou se potýkají zejména malé a střední podniky.

Materiál zároveň konstatuje, že změna pravidel neomezí statistická data získaná sběrem hlášení. Podle důvodové zprávy bude i po zvýšení prahu naplněn požadavek Evropské unie, aby sebrané údaje od firem pokrývaly nejméně 95 procent hodnoty celkového vývozu zboží do ostatních zemí EU.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek