Mazlíčci lídrů EU: Komu vyhrál volby pes a kdo čelil kauze kvůli poníkovi?

Mezi evropskými lídry je celá řada milovníků zvířat. Chlupatí mazlíčci jsou součástí domácností českých politiků i vedoucích představitelů EU a svým majitelům přinášejí radost, ale někdy i plusové body u veřejnosti nebo hlasy voličů. V naší nové předvánoční minisérii se podíváme na mediálně známé mazlíčky lídrů EU!

PREZIDENT FINSKA A NÁRODEM MILOVANÝ TERIÉR LENNU

Pokud bychom mezi evropskými lídry hledali majitele toho nejusměvavějšího psa, byl by to bezpochyby finský prezident Sauli Niinistö. Jeho poslední mazlíček, bostonský teriér Lennu, totiž svými grimasami odzbrojil naprosto každého a pravidelně svého páníčka doprovázel i během oficiálních událostí spojených s prezidentským úřadem.

Není tak divu, že se psíkovi Lennu často přisuzoval titul  „první pes Finska“ a dodnes na sítích koluje řada zábavných meme, která s nadsázkou odkazují na to, že měl prezidentův mazlíček mnohem větší charisma, než samotná finská hlava státu. O úmrtí psa Lennu před dvěma lety pak informovaly i největší finské zpravodajské servery.

URSULA A JEJÍ PONÍCI

Předsedkyně Evropské komise je známá svou vášní pro jezdectví a chov koní. V minulosti se jezdectví dokonce věnovala závodně, v současnosti již jezdí pouze rekreačně během rodinných víkendů v Německu, kde se s manželem a jejich sedmi dětmi stará i o několik poníků.

Loňská tragická smrt jednoho z jejích mazlíčků byla překvapivě v průběhu letošního roku opakovaně propírána v řadě světových médií. Na konci loňského září se totiž do jezdecké ohrady venkovského sídla Ursuly von der Leyen poblíž Hannoveru proplížil divoký vlk, který zardousil jednoho z rodinných poníků jménem Dolly. „Celou rodinou ta zpráva hluboce otřásla,“ uvedla tehdy šéfka Komise. To však ještě netušila, jakou kauzu tato událost rozpoutá.

Vyšlo totiž najevo, že vlk zodpovědný za smrt poníka byl krátce nato vypátrán a odstřelen. Důvodem však bylo především zjištění, že vlk měl na svědomí již několik dalších hospodářských zvířat a způsobil tak už před tímto incidentem škodu mnoha dalším chovatelům. V letošním roce však začala řada evropských poslanců prosazovat zmírnění předpisů týkajících se ochrany vlků v Evropě. Přestože lze objektivně odkázat na skutečnost, že populace divokých vlků v evropských lesích v posledních letech významně narostla, což s sebou přineslo i častější útoky na hospodářská zvířata, řada ekologických hnutí má dosud za to, že se předsedkyně Komise pouze mstí za ztrátu svého oblíbeného poníka.

ŠPANĚLSKÝ PES VYHRÁL VOLBY

Španělský premiér Pedro Sánchez má doma také dva psy, i když v jeho případě to je více než příznačné. Španělskému předsedovi vlády se totiž přezdívá „perro“, což ve španělštině znamená právě pes. Jeho přezdívka však měla být původně urážkou. Kritici španělského premiéra ze strany konzervativní opozice totiž o Pedru Sánchezovi léta pohrdavě mluvili jako o „Perro Sanxe“, což je jeho jméno se záměrně špatnou výslovností, které se překládá jako „pes Sánchez“.

Přestože měla mít přezdívka hanlivý podtext, Sánchez se ji rozhodl přijmout a během letošní volební kampaně ji chytře využil ve svůj prospěch, aby získal hlasy mladých lidí. Když Sánchez během léta sdílel na sociálních sítích fotografie se svými psy, dostalo se mu obrovského množství pozitivních ohlasů a nakonec se dočkal i znovuzvolení, o čemž média následně informovala titulky jako „Španělský pes zvítězil“.

Zdroj: Vogue.co.uk, Politico.eu, Respekt

Sdílet tento příspěvek