Ministři jednali o další podpoře Ukrajiny a vývoji situace na Blízkém východě

V pondělí 11. prosince v Bruselu zasedala Rada pro zahraniční věci za účasti ministrů zahraničí členských států Evropské unie. Hlavními body zasedání byla válečná agrese Ruska proti Ukrajině, situace v Izraeli a okolním regionu a oblast Sahelu. Českou republiku na jednání zastupoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Na úvod jednání na plénu Rady osobně vystoupil ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba, který ministry EU informoval o posledním vývoji situace na Ukrajině. Ministři dále projednávali především vojenskou podporu a pracovali na dlouhodobém financování.

„Drtivá většina ministrů se vyjádřila velmi jasně: není čas na to, abychom v naší podpoře Ukrajině polevovali – naopak, nacházíme se v okamžiku, kdy je třeba tuto podporu posílit a urychlit. Abychom toho dosáhli, musíme zůstat jednotní. Abychom pomohli Ukrajině posílit její vlastní obranný průmysl, musíme posílit náš obranný průmysl. Musíme se dohodnout na osmém balíčku Evropského mírového nástroje a na jeho novém navýšení o 5 miliard eur.“

Josep Borrell,  Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Tato jednání probíhala ve stejný čas, kdy vyšlo na povrch, že více než stovka vysoce postavených evropských zákonodárců v úterý odešle svým protějškům ve Spojených státech společný dopis, v němž žádají o uvolnění další vojenské pomoci Ukrajině. O této skutečnosti informovala agentura Reuters.

Jan Lipavský v rámci jednání apeloval především na co nejrychlejší přijetí 12. sankčního balíčku proti Rusku. „Sankce EU jsou klíčovým nástrojem v boji proti ruské agresi, a proto je Česko v jejich vyjednávání velmi aktivní. Přišli jsme také s vlastní komponentou sankčního režimu, a to omezení Schengenského prostoru pro ruské diplomaty a jejich rodinné příslušníky,“ uvedl ministr Lipavský. Český návrh se však nakonec ve finálním znění tohoto balíčku pravděpodobně neobjeví.

EU navrhne sankce vůči židovským osadníkům

Dále ministři jednali o dalších možných krocích v reakci na současnou blízkovýchodní krizi. Po jednání šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že v nejbližší době členským státům navrhne, aby uvalily sankce na extremistické osadníky, kteří útočí proti Palestincům na okupovaném Západním břehu Jordánu. O sankcích s podobnými rysy hovořila během minulého týdne již Belgie. Český ministr zahraničí vyjádřil pevnou podporu Izraeli v obraně proti agresi a zdůraznil, že teroristická organizace Hamás není legitimním partnerem pro vyjednávání. Dále dle Ministerstva pro zahraniční věci vyjádřil podporu konstruktivním mírovým iniciativám s cílem dosažení dvoustátního řešení.

Francie, Německo a Itálie prostřednictvím společného dopisu EU vyzvaly, aby zavedla zvláštní sankční režim proti palestinskému hnutí Hamás.

Oblast Sahelu

Poslední bod jednání se věnoval oblasti Sahelu, kde se situace z hlediska bezpečnosti a správy věcí veřejných dlouhodobě zhoršuje. Český ministr zahraničí podpořil zapojení EU v regionu a označil ho za důležité vzhledem k prevenci terorismu a nelegální migraci.

Zdroj: Rada EU, ČTK, MZV

Sdílet tento příspěvek